badkamer slecht te been

De meeste mensen die ouder worden, wensen zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Dat betekent namelijk zo lang mogelijk onafhankelijk te blijven. Met een lichaam dat ouder wordt en aandoeningen zoals reuma of osteoporose is dat echter niet altijd even makkelijk. Vooral de badkamer kan hier een obstakel bij zijn. De badkamer is een potentieel gevaarlijke ruimte voor senioren omdat zitten en opstaan op latere leeftijd moeilijk kan gaan. Toch is het vrij makkelijk om een ‚normale badkamer’ om te toveren in een aangepaste badkamer voor senioren. Hieronder lees je hoe.

badkamer slecht te been

Het toilet aanpassen

Opstaan na een toiletbezoek kan op latere leeftijd moeilijk zijn. Om dit op te vangen kun je op zoek naar toiletverhogers bij een expert als Monozorg. Vaak is het verstandig om deze te combineren met handgrepen langs één of beide kanten van het toilet. Hierdoor vormt het toiletbezoek geen probleem meer.

Indien je niet meer in staat bent om toiletpapier te gebruiken, dan is de wc met onderdouche of douche-wc dé oplossing. Door middel van een warme waterstraal én een föhn heb je geen behoefte meer aan wc papier en kun je zelfstandig naar de wc blijven gaan.

Kleine ruimte waar alles makkelijk bereikbaar is

Wat verder erg belangrijk is bij het ontwerp van een badkamer voor senioren is dat alles dicht bij de hand is. Hoe meer iemand die slecht te been is zich moet verplaatsen, hoe meer kans op vallen met een eventuele breuk tot gevolg. Kies daarom voor een kleine maar zeer praktische badkamer maar wel uitgerust met de juiste badkamertoestellen en badkamermeubelen.

Op latere leeftijd douchen

Om op latere leeftijd veilig te kunnen douchen moet de opstap van de douche zo laag mogelijk zijn. Er bestaan inloopdouches zonder opstap waarbij de douchebak bijna of volledig in de vloer wordt weggewerkt. Via een ingewerkte afvoergoot spoelt het douchewater weg naar de riolering. Om uitglijden daarnaast te verminderen kan je er voor kiezen om handgrepen te plaatsen en de inloopdouchebak te voorzien van een anti-slip coating.

Douchegoot

Je kunt ook een douche nemen zonder douchebak, dus met alleen maar een douchegoot. Er wordt enkel een douchegordijn of of een scheidingswand van veiligheidsglas geplaatst. De badkamervloer dient wel in anti-slip tegels uitgevoerd te worden. Staat er in de oude badkamer nog een kleine douchecabine met onhandige schuifdeuren, vervang deze dan door een handige inloopdouche met ingewerkte douchebak en douchegoot. 

Zittend douchen is vaak een oplossing

Een ander probleem van douchen als je slechter te been bent is het lang moeten staan. Er zijn echter handige zitbankjes of douchestoelen verkrijgbaar. Zorg ook voor een geschikte douchekolom of sanitair dat op werkhoogte geplaatst wordt. Scheidingswanden of douchedeuren kunnen het beste in veiligheidsglas uitgevoerd worden. Het glas dient voldoende sterk te zijn en mag niet breken na een valpartij. Breekt het toch, dan moet het gehard glas uiteenspatten.

Ook in bad gaan moet op oudere leeftijd geen probleem zijn, indien het nog mogelijk is om vlot in- en uit een zitbad te stappen. Je kunt hiervoor dan een handgreep op de plaats waar je in- of uitstapt plaatsen. Er bestaan ook een kunststof handgreep die je kan verplaatsen, zo hoef je niet te boren in dure badkamertegels en kan je dezelfde handgreep steeds verplaatsen en hergebruiken. Heb je geen plaats om een handgreep te plaatsen, dan kan je als hulpmiddel een handgreep op de badrand plaatsen, ideaal om in- en uit te stappen of om je recht te trekken in bad.

Door Interieur