Hoe kan je jaloezieën schoonmaken zonder ze eraf te halen?

jaloezieën schoonmaken

Jaloezieën of shutters zijn ontzettend trendy als raamdecoratie. Ze zien er warm en strak uit én je kunt spelen met de hoeveelheid licht die binnenkomt. Echter hebben jaloezieën ook een nadeel: ze moeten regelmatig schoongemaakt worden. Zie jij er ook als een berg tegenop om de shutters helemaal te demonteren? Dan hebben wij goed nieuws voor jou, je hoeft de shutters niet te verwijderen om ze schoon te maken. In dit artikel vertellen we hoe je jaloezieën kunt schoonmaken zonder ze eraf te halen. Dat is immers makkelijker dan je denkt!

Jaloezieën schoonmaken zonder ze eraf te halen: zo doe je dat!

1) Jaloezieën afstoffen

Shutters nemen makkelijk stof op en houden dat ook vast. Regelmatig afstoffen is dus de boodschap! Gelukkig is dit een stuk eenvoudiger dan het lijkt. Sluit de jaloezieën en verwijder het stof met een plumeau, Swiffer duster of met een microvezeldoek. Deze laatste twee trekken het stof aan in plaats van het alleen weg te vegen en hebben dus de voorkeur. Een andere mogelijkheid is om de lamellen voorzichtig te stofzuigen met een speciaal zacht opzetstuk. Vergeet niet om de lamellen, als de ene kant klaar is, naar de andere kant te sluiten, zodat je ook de achterkant kunt schoonmaken.

2) Jaloezieën schoonmaken

Wanneer je regelmatig het stof van je shutters verwijdert, hoef je ze niet iedere week vochtig schoon te maken. Eén keer per maand is reeds voldoende. Als je de shutters grondig wilt schoonmaken, begin je met het afstoffen. Dit keer laat je de shutters open zodat je de latjes één per één kunt afstoffen. Zodra de shutters stofvrij zijn, kan je ze met een vochtige doek schoonmaken.

Hoe ga je te werk? Je kunt een vochtige doek tussen je duim en wijsvinger klemmen om zo tegelijkertijd de boven- en onderkant schoon te maken. Dat bespaart je een heleboel tijd.  Met een washandje of een oude sok rond je hand gaat dit nog gemakkelijker! Wat ook ontzettend handig is: de truc met de vlees- of barbecuetang. Wikkel rond ieder uiteinde van de tang een microvezeldoek en hou deze op zijn plaats met twee elastiekjes. Knijp vervolgens de shutters tussen de tang en veeg van links naar rechts.

Let op: heb je houten jaloezieën? Zorg dan dat deze niet te nat worden en vermijd schoonmaakmiddelen. Een goed uitgewrongen vochtige doek volstaat om het vuil te verwijderen. Heb je PVC of aluminium shutters die heel vuil zijn? Dan kan je een mild schoonmaakmiddel aan het water toevoegen.

Jaloezieën in de badkamer of keuken schoonmaken

Heb je jaloezieën in de badkamer of keuken? Dan zal je merken dat deze sneller vuil worden en dus vaker schoongemaakt moeten worden. Door de damp die in de badkamer ontstaat als je hebt gedoucht, gaat het stof aan de shutters kleven. Afstoffen en schoonmaken van de jaloezieën doe je het beste als de badkamer niet meer vochtig is.

In de keuken heb je naast damp van het koken ook sneller last van vuil en vet op shutters. Als ze erg vies zijn, dan sla je het afstoffen beter over en start je direct met het schoonmaken met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.

Zo, op deze manier kan je jaloezieën schoonmaken zonder ze eraf te halen. Het klinkt misschien veel werk, maar dat is het niet. Het is in ieder geval veel sneller gedaan dan wanneer je de shutters moet demonteren!