Hoe krijg je een rookgeur weg uit meubels?

Of je nu een huis huurt of hebt gekocht, een rookgeur in meubels is nooit prettig. Misschien rookten de vorige bewoners en dan kan het lang duren voordat de rookgeur minder wordt. Of misschien heb je tweedehands meubels gekocht waar een rooklucht in hangt. Je kunt de vieze geur proberen te verdoezelen met allerlei luchtverfrissers, maar dit is dikwijls een tijdelijke oplossing. Gelukkig zijn er een aantal manieren om een rookgeur uit meubels te verwijderen en wel permanent. Wij zetten ze hieronder op een rijtje!

1. Rookgeur uit meubels verwijderen met azijn

De geur van azijn neutraliseert de rooklucht waardoor de geur helemaal oplost. Doe wel even een raam open en sluit huisdieren eventueel op in een andere ruimte want de azijn kan op je ogen slaan. Daarna ga je als volgt te werk! Zet een pan met azijn op het vuur en breng dit aan de kook. Laat de azijngeur door het hele huis trekken om de rookgeur te verwijderen. 

Je kunt ook een kopje azijn met twee liter warm water mengen en dit als sopje gebruiken om meubels mee af te nemen. Je kunt dit sopje overigens ook gebruiken om rookgeur uit kleren en muren te verwijderen.

Hoe krijg je een rookgeur weg uit meubels

2. Baking soda

Met baking soda kan je vrijwel alles schoonmaken. Daarnaast is dit middel ideaal om vieze geurtjes te verwijderen. Zeker voor stoffen banken en stoffen bekleding van je auto is baking soda een goede oplossing. 

Strooi de soda rijkelijk over het stinkende oppervlak en laat dit 12 tot 24 uur inwerken. Let wel op met huisdieren en kleine kinderen en houd hen uit de buurt. Stofzuig de soda vervolgens op en herhaal dit proces als de rookgeur nog aanwezig is. De baking soda neemt goed geuren en vocht op. Hierdoor zullen zowel de geur van de sigaretten als andere muffe geuren in meubels verdwijnen.

3. Meubels schoonmaken

Deze tip klinkt misschien logisch, maar je moet meubels die naar rook ruiken regelmatig goed schoonmaken. Rookgeur is duidelijk aanwezig en is niet na één wasbeurt uit je meubels verdwenen. Ga er indien mogelijk met een doekje en sopje overheen. Wat ook kan helpen: stofzuig een flink handje wasparels op en stofzuig daarna de bank. Hierdoor zal de bank niet meer naar rook ruiken, maar wel naar de heerlijke geur van wasparels!

4. Ammoniak

Werken de bovenstaande trucjes niet? Dan kan je ammoniak gebruiken als hardnekkige oplossing. Ja, ammoniak stinkt ook, maar deze geur vervliegt veel sneller dan de geur van rook. Vooral als de rooklucht echt in de meubels en muren is getrokken. Als je deze tip gaat toepassen, doe dan een theedoek om je neus en mond. Let er ook op dat huisdieren en kleine kinderen niet in de buurt zijn. Zo ga je te werk:

Meng een kopje ammoniak met vier liter water en schrob hiermee de meubels schoon. Als je de geur van ammoniak echt te heftig vindt, dan kan je baking soda gebruiken om de geur van de ammoniak te neutraliseren. Strooi de baking soda rond en stofzuig dit na een aantal uurtjes op. Daaag ammoniak en daaag rooklucht! Zoek wel eerst even op of je ammoniak op het desbetreffende meubelstuk mag gebruiken.

Hoe krijg je een rookgeur weg

Zo, met deze tips krijg je rookgeur weg uit meubels. Vergeet ook zeker niet om het meubelstuk dat naar rook ruikt, regelmatig te laten luchten in de buitenlucht. Zeker bij stoffen meubels kan dit helpen. Zo zorg je ervoor dat de ergste stank weggaat. Zet het meubelstuk wel op een droge plek neer want anders ben je nog verder van huis. Veel succes!

Lees ook: Tips om je bank professioneel te reinigen