Hoe zorg je voor sfeer met verlichting?

Verlichting is een bepalende factor voor de sfeer in een ruimte. Denk maar eens aan een magazijnhal vergeleken met een kroeg. In een magazijn vind je felle en heldere verlichting. In een kroeg vind je juist warme en donkere verlichting. Het is dan ook niet gek dat er een compleet andere sfeer in deze ruimte hangt. Hoe zorg je thuis dat je de perfecte sfeer creëert met behulp van verlichting?

1. De juiste styling

Wat zeer bepalend is voor de sfeer van verlichting is het type armatuur. Een TL buis geeft natuurlijk nauwelijks sfeer. Een mooie hanglamp brengt daarentegen wel sfeer met zich mee. Het is dus belangrijk dat je van tevoren weet wat voor sfeer je teweeg wilt brengen in de woonkamer. Heb jij een industrieel interieur? Dan past een mooie hanglamp of staande lamp hier prima bij. Heb jij juist een modern interieur? Dan kan je het beste kiezen voor LED inbouwspots. Deze kun je mooi wegwerken in het plafond, waardoor deze naadloos overlopen in de rest van het interieur.

2. De juiste warmte van het licht

De warmte van het licht is erg belangrijk voor de sfeer in een ruimte. Helder en blauw licht zorgt voor concentratie, maar niet echt voor sfeer. In een ruimte waar je het graag gezellig hebt, zoals de woonkamer, wil je juist een wat warmere lichtkleur. Je kan de warmte van het licht bepalen aan de hand van het aantal Kelvin van de verlichting. Hiermee bedoelen we niet de letterlijke temperatuur van het licht, maar de kleur. De K waarde van licht loopt uiteen tussen de 2000 K en de 6600 K. Hoe hoger het aantal K van de verlichting, hoe blauwer, helderder en feller het licht is. Verlichting met hoge K wordt dan ook wel Helder Wit genoemd. In een huis komt warm licht veel beter tot zijn recht. Kies daarom voor verlichting met K tussen de 2000 en 3000. Dit wordt ook wel warm wit genoemd.

3. De juiste kleur licht

Natuurlijk ga je niet het hele huis volhangen met rode of blauwe verlichting. Toch kan een gekleurde lamp wel zorgen voor wat extra sfeer. Werk bijvoorbeeld een LED strip weg in de plinten of kies voor Philips HUE lampen. Met laatstgenoemde lampen kan je zelf de kleur van het licht bepalen. Heb je zin in iets geks? Dan kies je een mooie kleur uit. Heb je behoefte aan normaal licht? Dan kan je dat met een klik op de knop ook kiezen. Zo zorg je in ieder geval dat er afwisseling mogelijk is, wat natuurlijk ook hartstikke leuk is in huis.