Schoon stoken met houtpellets

Er zijn verschillende methodes voor het verwarmen van je woning. De één kiest voor het gemak van een centraal verwarmingssysteem, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een gezellig vuurtje. Bij de keuze voor een manier van stoken speelt tegenwoordig mee dat het schoon en milieuvriendelijk moet zijn. Nu weet iedereen wel dat stoken op hout niet echt milieuvriendelijk is en je niet kunt profiteren van een optimaal rendement. Toch kun je op hout schoon stoken met een maximaal rendement door gebruikt te maken van een pelletkachel. 

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is voorzien van een reservoir. Hier doe je de houtpellets, de brandstof in. Als je de kachel aanzet zal een wormwiel ervoor zorgen dat de houtpellets getransporteerd worden naar de verbrandingsruimte in de kachel. Het ontsteken gaat volautomatisch, je hoeft dus zelf niet voor een vuurtje te zorgen. In de verbrandingsruimte zullen de pellets gaan verbranden. De lucht die benodigd is voor het ontbranden wordt door middel van een ventilator uit de buitenlucht of uit de ruimte gehaald. Zolang de kachel aanstaat worden er automatisch de benodigde hoeveelheid houtpellets naar de verbrandingsruimte getransporteerd en wordt de benodigde hoeveelheid lucht gereguleerd. 

De voordelen van een pelletkachel

• Een pelletkachel heeft een zeer hoog rendement. Ruim 90% tot 95% van de benodigde energie wordt omgezet in warmte. Je hebt dus nagenoeg geen verlies van energie. 
• Omdat de pelletkachel volautomatisch werkt is het zeer gemakkelijk in gebruik. De kachel heeft een automatische ontsteking en de temperatuur kan bij sommige modellen met een afstandbediening geregeld worden. 
• Er vindt een optimale verbranding van de houtpellets plaats. Er blijft nauwelijks restafval achter. Hierdoor in het stoken op houtpellets nagenoeg CO² neutraal en dus milieuvriendelijk. 
• Geen gesleep met houten blokken, want de pellets worden geleverd in balen. De prijs van pellets is ten opzichte van andere brandstoffen relatief goedkoop en ze zijn klaar voor gebruik. 

pellets

Houtpellets

Houtpellets zijn houtkorrels van resthout dat op onder grote druk wordt samengeperst. Het houtafval kan bestaan uit zaagsel, snoeihout of houtspaanders. Gemiddeld is een houtkorrel zo’n 10 tot 40 millimeter groot. Doordat het hout onder hoge druk is samengeperst heeft het een hogere energiewaarde dan een gewoon blok hout en kan er veel efficiënter en schoner worden gestookt. Houtpellets worden geleverd in zakken van 10 tot 20 kilogram. Het is voordeliger om in één keer een pallet van 1.000 kilogram te bestellen dan telkens een losse zak. Je hebt dan altijd een goede voorraad in huis.