Je keuken een andere uitstraling geven

Een nieuwe keuken aanschaffen kan een behoorlijke uitgave zijn en zal iedereen dan ook wel doordacht doen. Heb je echter genoeg van je huidige keuken, dan kun je die natuurlijk ook gaan verbouwen en op die manier, met minder uitgaven, iets nieuws neerzetten. Dat kun je dan zo duur maken als je wil, en zelfs met een klein budget kun je zorgen voor een compleet nieuwe keuken. Op die manier houd je controle over de uitgaven die je doet en kun je er zelfs voor kiezen om de keuken in stappen onder handen te nemen. Heb je er de ruimte voor, denk dan bijvoorbeeld eens na over een keukeneiland. Dit geeft je keuken namelijk een totaal andere uitstraling en ook de manier waarop de keuken gebruikt wordt, zal anders zijn. Kleine veranderingen, zoals nieuwe greeplijsten of een likje verf, kunnen echter ook een verschil maken en hoeven daarentegen niet veel te kosten. 

keuken een andere uitstraling geven

Zorg dat je de keukendeurtjes een andere uitstraling geeft

Als je een keuken met een klein budget gaat opknappen, moet je goed nadenken over de mogelijkheden. Het moet allemaal passen binnen dat budget, maar je wil natuurlijk ook resultaat zien. Als je je keukenkastjes een nieuwe kleur geeft, kan je keuken er al totaal anders uitzien en het vergt geen grote investering.  Naast het schilderen van die deurtjes, kun je er ook nieuwe grepen op zetten. Bij het uitzoeken hiervan heb je enorm veel keuze. Niet alleen in verschillende kleuren, maar ook in tal van materialen en stijlen. Let wel altijd op de kwaliteit omdat het veel gebruikt wordt en daardoor een gebruiks onderhevig product is. Als je grepen koopt met bijvoorbeeld een lange garantieperiode, dan weet je dat die waarschijnlijk van hoge kwaliteit zijn… anders had de fabrikant die lange garantie niet gegeven.

Neem de achterwand onder handen

Wat je tegenwoordig veel ziet in keukens is een achterwand in een donkere kleur, zoals zwart of donkerblauw.  Met het veranderen van de achterwand, kun je je keuken een totaal nieuwe uitstraling geven. De achterwand is de muur achter je aanrechtblok, die dus onderhevig is aan vocht en warmte. Daarnaast wordt deze achterwand vaak vies door het gebruik op het fornuis en komen er vetvlekken op. Als je deze muur dus gaat schilderen, zorg dan dat je een verf neemt die goed te reinigen is en beter is het nog om een coating te gebruiken.

Waar op te letten bij het schilderen van de achterwand

Als je zo’n muurcoating gaat aanbrengen, moet je echter wel op een aantal zaken letten. Zorg bijvoorbeeld dat je geen lopers krijgt, omdat die er bij een coating erg moeilijk uit te krijgen zijn. Probeer daarnaast altijd een mooie volle laag aan te brengen en zorg dat je bij meerdere lagen altijd nat op nat werkt. Dit wil zeggen dat je de eerste laag niet helemaal moet laten opdrogen voordat je de tweede aanbrengt. Bij gewone muurverf, moet je de eerste laag juist goed laten drogen. Het aanbrengen van een dergelijke coating moet dus goed en precies gebeuren en daarnaast moet er ook nog behoorlijk doorgewerkt worden. Niet voor niets dus dat veel mensen hiervoor een professioneel schilder inhuren, ook omdat het meestal maar om één wand gaat en daardoor de kosten hiervan meevallen.

Andere muurverven die geschikt zijn voor in de keuken

Krijtverf en kalkverf zijn twee soorten muurverf die niet op waterbasis zijn gemaakt en dus ook geschikt zijn voor het schilderen van de achterwand. Beide zijn natuurproducten, milieuvriendelijk en hebben ook nog eens een bijzonder mooie, authentieke uitstraling. Wat ze extra geschikt maakt voor gebruik in je keuken is dat ze ook nog bacterie- en schimmelwerend zijn. Hoewel ze vaak in een adem genoemd worden, zijn het twee verschillende soorten verf, die wel een aantal dezelfde eigenschappen hebben, maar ook verschillen. Zo kun je krijtverf erg makkelijk over schilderen en is kalkverf, naast bovengenoemde kenmerken, ook brandvertragend. Het belangrijkste is echter dat je beide soorten verf erg makkelijk kunt schoonmaken.

Het werkblad

Het vervangen van het werkblad kan de keuken ook meteen al een compleet nieuwe, frisse uitstraling geven. Ook hierbij is de keuze groot in materialen, denk daarbij aan hout, beton, kunststof of marmer. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus zet voor je zelf goed op een rijtje wat je van een nieuw werkblad verwacht. 

Zorg er ten alle tijde in ieder geval voor dat je keuken functioneel blijft en gebruik de ruimte die je hebt zo goed mogelijk. Creëer genoeg werk- en loopruimte en zorg dat alles op een handige plek staat. Vooral als een keuken wat kleiner is, kan het wat moeilijker zijn om te zorgen voor functionaliteit én een fijne sfeer, maar met bovenstaande tips moet ook dat geen probleem zijn.