Je woning duurzamer maken doe je zo

Als je je huis duurzamer maakt, lever je een bijdrage aan het verbeteren van het milieu en zorg je vaak ook voor een verlaging van de kosten op lange termijn. Daarnaast creëer je een gezondere omgeving voor jezelf en je gezin. Een duurzaam huis is een efficiënt huis dat is gebouwd op een manier die hulpbronnen respecteert, energie- en waterverbruik optimaliseert en langer meegaat door materialen van hoge kwaliteit te gebruiken. Duurzame huizen maken gebruik van hoogwaardige materialen met een lage impact en zijn efficiënt in productie, verzending en installatie. Een van de bekendste manieren om je woning te verduurzamen is door het plaatsen van zonnepanelen. Zeker nu de zonnepanelen subsidie 2021 bekend is, weet je direct welk voordeel dit je kan opleveren. Echter zijn er ook nog een hoop andere manieren om je woning duurzamer te maken. Hieronder geven we je wat voorbeelden.

Installeer een druppelirrigatiesysteem

Om je tuin gezond en groen te houden, draait het niet alleen om het uiterlijk. Vegetatie kan je huis koeler houden, als windscherm dienen en bijdragen aan schonere lucht. Druppelirrigatie is een goed alternatief om de tuin gezond te houden. Zij gebruiken zwaartekracht om water aan planten te leveren en richten het direct op de wortels waar het nodig is. Je bespaart niet alleen elektriciteit door het elimineren van pompen, maar minimaliseert ook verspilling door verdamping.

Het gebruik van passief zon gebruik

Passief zon gebruik, gebruikt energie uit zonlicht om woonruimtes te verwarmen en te koelen. Het maakt geen gebruik van mechanische of elektrische apparatuur en is gebaseerd op bouwmaterialen die de straling van de zon reflecteren, absorberen of doorgeven. Binnenruimtes zijn ontworpen om de beweging van de door de zon verwarmde lucht te vergemakkelijken zonder het gebruik van ventilatoren. De resultaten kunnen de hoeveelheid energie verminderen die wordt gebruikt om je huis te verwarmen en te koelen.

Installeer hoogwaardige ramen

Hoogwaardige ramen maken een enorm verschil. Ramen zijn namelijk verantwoordelijk voor 50% of meer van de verloren energie. Nieuwe technologieën zijn onder meer dubbele beglazing, speciale coatings, niet-geleidende frame materialen en hoogwaardige, luchtdichte constructie. Het vervangen van ramen resulteert in een betere energie-efficiëntie, minder vervaging van uw bezittingen en stillere kamers. 

Investeer in energiezuinige apparaten voor in je huis

Apparaten zijn de echte energieverbruikers in je huis. Bekijk ze dan ook tweeledig: de aankoopprijs en de exploitatiekosten. Wanneer je de meest energiezuinige opties koopt, verlaag je de tweede prijs drastisch. Apparaten in huis die de meeste energie gebruiken zijn: koelkasten, vaatwassers, fornuizen / ovens, airconditioners, wasdrogers en waterkokers.