cv-ketel

Het zal je maar gebeuren dat uitgerekend in het midden van de winter je verwarming het begeeft. Waar je de ene dag nog probleemloos de temperatuur in huis tot 23 graden kunt opvoeren lukt het je de daarop volgende dag niet om de temperatuur boven de 14 graden te krijgen, iets waar jij en je gezin natuurlijk niet op zitten te wachten in deze tijd. 

De oorzaak van het probleem valt makkelijk terug te leiden tot de cv-ketel. Na jaren trouwe dienst heeft deze het plotseling begeven en het advies van de in alle haast opgeroepen loodgieter is dan ook om deze zo snel mogelijk te vervangen door een moderne versie om er zeker van te zijn dat het aantal dagen dat je in de kou zit zoveel mogelijk beperkt blijven. 

Een cv-ketel gaat bij goed gebruik meestal toch wel 15 tot 20 jaar mee

Het laatste wat je had verwacht deze winter, was dat je cv-ketel het zou begeven. Je had er dan ook simpelweg niet bij stilgestaan dat dit zou kunnen gebeuren. Een beetje cv-ketel gaat over het algemeen toch wel 15 tot 20 jaar mee, dus het is dan ook niet verwonderlijk dat je de precieze staat van je cv-ketel niet precies van dag tot dag hebt gevolgd. 

Een nieuwe cv-ketel kopen heb je echter niet zomaar gedaan. Er is over de afgelopen jaren behoorlijk wat veranderd en het aantal modellen en de manieren waarop ze functioneren is een stuk uitgebreider dan voorheen. Er zijn vandaag de dag zelfs cv-ketels die je vanaf je smartPhone kunt bedienen, iets waar vijftien jaar geleden niemand ooit over had kunnen dromen. 

Waar dient een cv-ketel aan te voldoen?

Bij een nieuwe cv-ketel of verwarmingsketel kopen dien je echter goed stil te staan bij datgene wat je van een nieuwe ketel verwacht. Om er zeker van te zijn dat je de juiste cv-ketel koopt, dien je je goed bewust te zijn van wat de vermogenscapaciteit van de door jouw benodigde cv-ketel dient te zijn om jouw woning van de juiste hoeveelheid warm water te kunnen voorzien. 

Het is daarom belangrijk om goed na te gaan waar een Cv-ketel aan dient te voldoen. Het benodigde ketel vermogen is vaak afhankelijk van de inhoud van je huis. Een kleine woning van 350 kubieke meter heeft natuurlijk een ander ketel nodig dan een alleenstaand huis van meerdere verdiepingen. Voor een woning van 250 tot 425 kubieke meter is een cv-ketel met een vermogen van 18 kW aan te raden, terwijl een woning van meer dan 900 kubieke meter toch best een cv-ketel van 45kW mag hebben

Ketelvermogen en klasse van een verwarmingsketel

Een ander belangrijk onderdeel dat je niet mag vergeten wanneer je een nieuwe cv-ketel gaat kopen, is de CW-klasse. CW staat voor comfort warm water klasse. Deze onderverdeling komt er in principe op neer hoeveel liters warm water per minuut bij een specifieke temperatuur door een cv-ketel aangeleverd kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld met een cv-ketel van CW3 klasse een bad van 100 liter binnen twaalf minuten vullen met water van een temperatuur van 40 graden Celsius. Een cv-ketel van CW6 klasse krijgt dit echter binnen vijf minuten gedaan, omdat deze in plaats van 10 liter per minuut, minstens 20 liter per minuut kan produceren. 

Na de uitbouw van je woning twee jaar geleden is je woning toch behoorlijk groter geworden. Je dient er daarom verstandig aan om goed te kijken naar de vergrote inhoud van je woning, alvorens je besluit welke ketel het beste bij je past. Je wilt natuurlijk ten alle koste voorkomen dat een nieuwe cv-ketel niet voldoende vermogen heeft om jou en je gezin deze winter van de benodigde warmte te voorzien!

Door Interieur