Kiezen voor een elektrische kachel of een houtkachel?

Centrale verwarming verliest deels zijn populariteit. Meer en meer mensen kiezen voor alternatieve verwarming zoals een gashaard, open haard, pelletkachel of houtkachel. Niet alleen zorgen dit soort kachels voor een fijne sfeer, ze geven ook een ander soort warmte af, die veel mensen tegenwoordig zoeken. Ook een elektrische kachel is populair, omdat die in techniek erg vooruit is gegaan. Hieronder kijken we zowel naar de voordelen van zo’n elektrische kachel, als wel naar het feit waarom je misschien toch beter kunt nadenken over een houtkachel kopen.

Ook een elektrische kachel is tegenwoordig erg sfeervol

Een sfeerloze kachel en onrealistisch uitziende vlammen die steeds op dezelfde manier bewegen, veel mensen denken nog steeds dat een elektrische kachel er zo uitziet. Met de vooruitgang van de techniek is de ontwikkeling op het gebied van elektrische kachels echter niet stil blijven staan en moderne elektrische kachels lijken steeds meer op echte houtkachels. Door het gebruik van houtblokken, wisselende vlammen en de juiste belichting zijn elektrische kachels er steeds mooier uit gaan zien. 

Geen rookkanaal nodig

Een van de grootste voordelen van een elektrische kachel is dat er geen rookkanaal nodig is. In moderne huizen is het steeds vaker zo dat er geen rookkanaal is aangesloten. 

Met een elektrische kachel is het aansluiten in een handomdraai gebeurd. Je steekt de stekker in het stopcontact en de kachel kan gaan branden, zo simpel is het. Voor het plaatsen hoef je  dus geen rekening te houden met de situatie op de bovenverdieping en de regelgeving omtrent rookkanalen. Een stopcontact volstaat.

Rommel

Stoken op hout brengt een hoop rommel met zich mee. Je moet ergens een houtvoorraad hebben, en wanneer hout verplaatst wordt komen er nou eenmaal houtsnippers los. Ook het stoken zelf veroorzaakt vuil, zoals roet en as. Voor veel mensen is dat geen probleem, zij vinden dat het bij de charme van het stoken hoort. Maar wanneer je je huis graag op orde hebt en niet voortdurend bezig wilt zijn met het opruimen van de rommel van de kachel, is een elektrische kachel een ideaal alternatief.

Ook een elektrische kachel geeft warmte af

Vaak wordt gedacht dat een elektrische kachel weinig warmte afgeeft. Er zijn inderdaad kachels bij die vooral voor de sfeer ontworpen zijn. In een goed geïsoleerd huis waar weinig behoefte is aan bijverwarming kan zo’n kachel daarom de perfecte oplossing zijn. Wanneer het je wel om de warmte gaat, zijn er ook genoeg elektrische kachels op de markt die wel in die behoefte kunnen voorzien. Hoewel een elektrische kachel als enige warmtebron niet zo realistisch is, is er een ruim aanbod van kachels die wel voor warmte zorgen. 

Sfeer

Een bezwaar van sommige mensen tegen elektrische kachels is dat ze weinig sfeer zouden geven. Natuurlijk is een elektrische kachel niet hetzelfde als een houtkachel, maar de meeste zijn absoluut niet sfeerloos te noemen. Zoals in de inleiding van dit artikel ook al even werd genoemd, is de techniek op het gebied van elektrische kachels enorm verbeterd. Er is van alles mogelijk op het gebied van visualisatie om de kachels en haarden levensecht te maken. 

De voordelen van een houtkachel

houtkachel

Een houtkachel echter geeft niet alleen een sfeervol vlammenspel maar ook erg veel warmte. Het rendement van een houtkachel ligt bovendien een stuk hoger dan bij een open haard aangezien er daar erg veel warmte via de schoorsteen naar buiten gaat. Ook het houtverbruik ligt bij een houtkachel een stuk lager. Aangezien hout een goedkope brandstof is, is een houtkachel nog steeds interessant voor veel mensen. Je kunt droge, kant-en-klare houtblokken aanschaffen maar het is nog goedkoper als je zelf hout klieft en stockeert. Kies wel uitsluitend voor schoon hout, zonder lijm- of verfresten.

Ander soort warmte

Een andere reden waarom men toch eerder voor een houtkachel dan voor een elektrische kachel kiest is omdat een houtkachel meer sfeer heeft. Het geeft een ander soort warmte en uiteraard een specifieke geur door het hout dat verbrandt. Daarnaast houden veel mensen van ‚het ritueel.’ Met een houtkachel moet je namelijk wel actief bezig zijn, je zult er geregeld nieuwe stukken hout op moeten gooien.

Eye catcher

Tegenwoordig bestaan er houtkachels in alle denkbare stijlen en vormen. Hierdoor kan de kachel een echte eyecatcher worden in je woning. De prijzen hiervan zijn tegenwoordig ook een stuk omlaag gegaan en je zult versteld staan van de aanschafprijs van een dergelijke kachel. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je een aansluiting in huis hebt voor een kachel, een rookkanaal dus. Soepje opwarmen? Ook dat kan perfect op een kachel. Er bestaan zelfs houtkachels met ingebouwde bakoven.

Onderhoud van een houtkachel

Een houtkachel vereist behoorlijk wat werk. Hout kappen, klieven, drogen en naar binnen dragen … niet iedereen wil er zoveel tijd en energie in stoppen. en ook op het vlak van onderhoud komt er nog flink wat bij kijken. Je moet de assen regelmatig verwijderen en ook het reinigen van het glaswerk is een fiks karwei. Wil je zelf hout drogen? Reken dan op een droogtijd van twee tot drie jaar. Hout dat nog vochtig is, geeft minder mooie vlammen en minder warmte. Daarnaast dooft vochtig hout ook veel sneller. Kies ook enkel schoon hout om schadelijke rook te vermijden.