Een zelfvoorzienend mini tuintje in een fles of stolp

Je hebt misschien al eens van een mini ecosysteem in een fles of stolp gehoord. In een glazen fles of stolp kun je een klein tuintje creëren, dat vanwege de afsluiting een eigen ecosysteempje wordt. Doordat er daglicht binnenkomt krijgen de planten hun voeding (fotosynthese) en de planten recyclen zelf hun eigen lucht en water. Je hebt er dus geen omkijken naar. Nou ja, om te zien hoe mooi het groeit natuurlijk! Verder hoef je er helemaal niets aan te doen. En zo’n mini ecosysteem in een glazen stolp is makkelijk te maken. Hierbij goede tips een aanwijzingen voor een tuintje met planten in een glazen fles.

mini ecosysteem in een glazen stolp

Fles en dop

Het leukste is natuurlijk als je een mini ecosysteem in een fles hebt, dat je jaren met rust kunt laten. Er zijn verhalen van mensen die het glazen tuintje al twee jaar op de vensterbank hebben staan, zonder het met een vinger aan te raken en het bloeit en groeit nog steeds. Hiervoor is het belangrijk een grote fles of stolp te hebben zodat de planten in een glazen fles de ruimte hebben om door te groeien. Heb je al een dop of kurk, zodat je de fles kunt afsluiten en er een werkelijk mini ecosysteem in een glazen stolp of fles ontstaat?

Zelf maken? Let hier op

Maak de fles of stolp goed schoon voor je begint, zodat je het mooiste uitzicht op je planten hebt, daarna kun je de fles vullen met een bodem. Zorg ervoor dat de eerste laag uit grind bestaat, zodat de wortels van de planten niet constant in water staan. De tweede laag houtskool zorgt voor zuivering en gaat schimmelen tegen. Verbrokkel dit wel tot kleine stukjes. De volgende laag bestaat uit potgrond. Je wilt natuurlijk niet dat de fles meteen weer vies wordt na het toevoegen van de bodem (en de fles dan niet meer om kunnen spoelen of weer helemaal van voor af aan beginnen), dus gebruik een opgerold A4-tje, dat je diep in de fles steekt als een trechter. De plantjes kunnen nu in het tuintje. Voeg ten slotte eventueel mos en steentjes toe en wat regenwater. Laat de fles nog een week staan zonder deze af te sluiten en zet deze daarna afgesloten op een lichte plek (niet in de volle zon).

planten in een glazen fles

Welke plantjes?

Vooral plantjes die klein zijn en mooi groeien zijn erg geschikt. Zoals varentjes: denk aan zinkvaren (Phlebodium) of graslelie (Chlorophytum). Of fluweelplant (Gynura), venushaar (Adiamtum) of de bladbegonia (Begonia Rex).

Door Interieur