combineren van oude en nieuwe elementen in je interieur

In een wereld waar stijlen en trends zich in rap tempo ontwikkelen, vinden we onszelf vaak verscheurd tussen het verlangen naar het nieuwe en een gehechtheid aan het oude. Het interieur van ons huis weerspiegelt dit conflict. Hoe combineer je die antieke klok van oma met een ultra moderne bank? Kan een vintage vloerkleed samengaan met hedendaagse kunst? Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Door oud en nieuw te combineren, creëer je een uniek, gelaagd interieur dat zowel karakter als hedendaagse flair uitstraalt. In deze blog duiken we in de kunst van het ‘Mix & Match’-principe.

Waarom combineren?

Een ruimte die uitsluitend uit moderne of oude elementen bestaat, kan soms eentonig of onpersoonlijk aanvoelen. Een gemengde inrichting voegt een verhaal en diepte toe aan je leefruimte. Elk object heeft zijn eigen geschiedenis en door deze verhalen samen te brengen, geef je je interieur een dynamische, tijdloze uitstraling.

Tips voor een geslaagde mix & match:

 1. Balans is essentieel
  Begin met een 50/50-verhouding van oude en nieuwe items. Dit hoeft niet strikt te zijn, maar het helpt om te voorkomen dat de ruimte te veel naar één kant neigt. Als je kamer te ‘vintage’ aanvoelt, voeg dan moderne elementen toe en vice versa.
 2. Kleur als verbindend element
  Kies een kleurenpalet dat zowel in je moderne als oudere stukken terugkomt. Dit helpt om een coherente en harmonieuze uitstraling te creëren. Een antiek houten bureau kan bijvoorbeeld prachtig contrasteren tegen een felgekleurde moderne muur, mits de muurkleur elders in een vintage accessoire terugkomt.
 3. Varieer met texturen
  Combinaties van verschillende materialen en texturen voegen diepte toe aan je interieur. Denk aan een glad, glanzend marmeren tafelblad naast een pluizige vintage fauteuil.
 4. Speel met schaal
  Grote moderne kunstwerken kunnen indrukwekkend staan naast kleinere antieke accessoires. Door met verschillen in grootte te spelen, creëer je interessante visuele aandachtspunten.
 5. Vind eenheid in vormen
  Probeer patronen en vormen te herhalen. Als je bijvoorbeeld een vintage ronde salontafel hebt, overweeg dan een modern rond vloerkleed of ronde decoraties aan de muur.
Het mixen van oude en nieuwe elementen in je interieur

Succesvolle combinaties:

 1. Klassiek meubilair & moderne kunst
  Een vintage Chesterfield bank tegen een strakke witte muur met daarop een abstract modern kunstwerk is een perfecte combinatie van oud en nieuw.
 2. Industriële elementen en zachte stoffen
  De ruwheid van industriële elementen zoals metalen lampen of rekken gaat goed samen met zachte stoffen zoals fluwelen kussens of een pluche vloerkleed.
 3. Antieke accessoires & minimalistische meubels
  Plaats vintage vazen, boeken of fotolijstjes op een minimalistisch, modern meubelstuk voor een mix van complexiteit en eenvoud. De combinatie van antieke accessoires met minimalistische moderne meubels kan een unieke esthetiek creëren die zowel eerbied voor het verleden als waardering voor hedendaags design weerspiegelt. Deze trend, die invloeden uit verschillende tijdperken naadloos vermengt, heeft in de designwereld veel lof geoogst vanwege de visuele diepte en complexiteit die het in interieurs kan brengen. Hier is alles wat je moet weten over deze fascinerende mix.

Waarom combineren?

 • Uniek karakter: Antieke accessoires voegen een vleugje geschiedenis en uniciteit toe aan ruimtes, waardoor elk interieur echt onderscheidend wordt.
 • Diepte en gelaagdheid: Terwijl minimalistische meubels vaak focussen op strakke lijnen en een “minder is meer” aanpak, brengen antieke stukken textuur, kleur en verhaal in de mix.
 • Balans: De eenvoud van minimalistische meubels kan de gedetailleerdheid van antieke stukken compenseren en vice versa, waardoor een harmonieuze uitstraling ontstaat.

Hoe te combineren?

 • Kies een focuspunt: Laat één of twee antieke stukken de show stelen, zoals een groot schilderij of een decoratief beeld, en omring ze met minimalistische meubels.
 • Kleur coördinatie: Zorg ervoor dat de kleuren van je antieke accessoires goed samengaan met de kleurpaletten van je minimalistische meubels.
 • Varieer met schaal: Kleine antieke accessoires kunnen opvallen wanneer ze worden geplaatst op of naast grotere moderne meubelstukken.
Het combineren van oude en nieuwe elementen in een interieur

Ideale combinaties

 • Een antiek vloerkleed met een moderne sofa: De texturen en patronen van een oud vloerkleed kunnen prachtig contrasteren met de eenvoud van een moderne sofa.
 • Vintage verlichting met moderne tafels: Denk aan een ouderwetse kroonluchter boven een strakke, minimalistische eettafel.
 • Antieke spiegels met moderne consoles: Een sierlijke, oude spiegel boven een strakke console kan een prachtig visueel contrast creëren.

Veelgemaakte fouten om te vermijden

 • Overladen: Hoewel je misschien veel prachtige antieke stukken hebt, is het belangrijk om niet elke ruimte ermee te overladen, vooral wanneer je een minimalistische esthetiek nastreeft.
 • Gebrek aan cohesie: Zorg ervoor dat er een duidelijk kleurenschema of thema is dat je oude en nieuwe items verbindt.

Voordelen van de mix

 • Duurzaamheid: Door oude stukken te recyclen en te combineren met nieuwe, promoot je hergebruik en duurzaamheid in interieurontwerp.
 • Persoonlijke touch: Je huis voelt persoonlijker en unieker aan, met een mix van items die verhalen en herinneringen vertegenwoordigen.

Zorg voor je antieke accessoires

Bij het mixen van oud en nieuw is het belangrijk om je antieke items goed te onderhouden. Dit betekent regelmatig stof verwijderen, ze beschermen tegen direct zonlicht en, indien nodig, restaureren.

combineren van oude en nieuwe elementen in je interieur

Houd de verhoudingen in de gaten

Zorg ervoor dat de ruimte niet te rommelig of overweldigend aanvoelt. Het gaat om balans. Als je merkt dat je te veel oude stukken hebt, compenseer dit dan met enkele grotere moderne stukken, of omgekeerd.

‘Mix & Match’ gaat verder dan alleen het combineren van oude en nieuwe items. Het draait om het vertellen van je persoonlijke verhaal door middel van je interieur. Door erfstukken te combineren met hedendaagse stukken, laat je zien dat je respect hebt voor het verleden maar ook omarmt wat de toekomst brengt. Dus, duik in die rommelmarkten, bezoek die moderne design winkels en begin met het combineren van oud en nieuw in je huis. Met een beetje durf en creativiteit zal je interieur zowel tijdloos als actueel aanvoelen.