Nieuw matras kopen? Waar moet je op letten?

Een goed matras is een van de belangrijkste zaken voor een uitgeslapen gevoel en dient voldoende steun te bieden voor je lichaam om zo rug- en spierpijn te voorkomen. Deze klachten kunnen zich langzaam ontwikkelen, wees ze dus voor! Hier vind je enkele zaken waar je op kunt letten. 

Houding van het lichaam

Ieder mens heeft een eigen houding in bed. Je kunt een rug-, zij,- of buikslaper zijn. Daarbij kan je dus het beste naar een matras zoeken wat de juiste ondersteuning geeft in jouw situatie. Een buikslaper kan bijvoorbeeld het beste een schuimmatras kiezen. Daarbij moet de hardheid van het matras ook overeenkomen. Vraag dus altijd om advies bij een verkoper welk matras past bij jou. Wanneer je al te maken hebt met lichamelijke klachten is dit zelfs nog belangrijker. 

matras kopen

Soorten matrassen

In de keuze van een nieuw matras krijg je diverse keuzes voor je kiezen. De diverse materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, hier vind je de belangrijkste op een rijtje: 

– traagschuim 
– latex 
– binnenvering 
– polyether 
– koudschuim 
– luchtgeveerd 
– pocketvering 

Het grote verschil zit in het comfort, ondersteuning en vooral niet vergeten: ventilatie. Wil je bijvoorbeeld graag een matras wat goede ventilerende eigenschappen heeft, dan kies je voor koudschuim. Deze matrassen gaan ook zeer lang mee. Een latex matras heeft weer goede eigenschappen voor ondersteuning van je lichaam, maar gaat wat minder lang mee en heeft niet zo’n goede ventilatie. Voor je een matras koopt, kan je dus het beste naar de eigenschappen van de diverse materialen kijken. 

Matras onderhoud

Matrassen hebben doorgaans niet veel(maar wel regelmatig) onderhoud nodig buiten het uitwassen van de hoezen, echter is het wel aanbevolen om eens in een half jaar het matras om te draaien, zodat de vorm beter blijft behouden voor een langere levensduur en er minder kans is op rugpijn door kuilen. Dit kan overigens niet bij alle matrassen: traagschuim en sommige andere types zijn niet geschikt. Doe hier dus ook navraag op. 

Testen en garantie

Een groot voordeel van een matras kopen is dat je niet alleen vaak een lange garantie krijgt welke kan oplopen tot 10 jaar, maar je hebt vaak ook enkele maanden om te testen. Soms kan het ook verstandig om alvast in de winkel even te testen. Neem ook eens een kijkje naar een binnenvering matras van Idol Orthopedic voor een betere nachtrust.