Nieuwe koelkast: waar moet je op letten?

Een nieuwe koelkast kopen lijkt heel eenvoudig. Totdat je het zelf moet doen. Dan ontdek je pas hoeveel soorten, maten en merken koelkasten er eigenlijk zijn. Er zijn best grote verschillen tussen koelkasten, zelfs als de afmetingen hetzelfde zijn. Dus waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koelkast?

nieuwe koelkast

1. Let op de afmetingen en inhoud

Ondanks dat een koelkast vaak standaard afmetingen heeft, hebben ze dat niet allemaal. Meet dus thuis op hoe groot jouw koelkast aan de buitenkant moet zijn, zodat je zeker weet dat hij past. Let ook op de inhoud. De ene koelkast kan 65 liter inhoud hebben, terwijl de andere 90 liter inhoud heeft. Hoe dat komt? Dat kan te maken hebben met de indeling, met de plaatsing van de koelmotor of simpelweg met de hoeveelheid isolatie.

2. De prijs en je budget

Je zult ontdekken dat er koelkasten zijn in elke prijscategorie. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Natuurlijk zul je ontdekken dat vooral de goedkopere koelkasten ook van merken zijn die iets mindere kwaliteit leveren. Toch hoeft dat niet te betekenen dat de duurste de beste is.

3. Het energielabel van de koelkast

Je wordt niet zo blij van een koelkast die dag in dag uit veel energie verbruikt. En aangezien een koelkast werkelijk 24/7 aan staat, let je dus goed op het energielabel. Daarbij is A+++ tegenwoordig heel normaal, al zijn er nog zuinigere koelkasten. Nieuwe keukenapparatuur heeft eigenlijk altijd een prima energielabel.

4. Het geluid dat hij maakt

Elke koelkast maakt een beetje geluid. Als de koelkast op de juiste temperatuur is, dan hoor je hem eigenlijk niet. Maar als de koelkast actief aan het koelen is, zul je de motor horen draaien. Het is dus best fijn als de koelkast ook wanneer hij hard aan het werk is niet teveel lawaai maakt. Op het energielabel staat ook hoeveel decibel (dB) de koelkast produceert.

5. Merk en uiterlijk

Je hebt nu bijna alle praktische criteria gehad om een nieuwe koelkast te kopen, behalve merk en uiterlijk. Misschien heb je al meteen een duidelijke voorkeur voor een bepaald merk. Het ene merk staat nu eenmaal beter bekend dan het andere. Ook het uiterlijk van de koelkast kan van belang zijn, omdat het wel in je keuken moet passen. 

Als je een nieuwe koelkast gaat kopen, is het verstandig eerst goed rond te kijken. Welke koelkast heeft jouw voorkeur? En voldoet die werkelijk aan al jouw eisen? Als je rekening houdt met deze 5 dingen waar je op moet letten, vind je precies de koelkast die je nodig hebt.