Optimaal gebruik maken van je balkon

Hoe groot of hoe klein je balkon ook is, je wilt er natuurlijk optimaal gebruik van maken. Maar hoe doe je dat? Wij zetten 5 tips voor je op een rij.

1: Wat wil je?
Neem als eerste eens de tijd om na te denken over waar je je balkon (hoofdzakelijk) voor wilt gebruiken. Wil je er relaxed in de zon liggen en op je gemakje een boek lezen? Wil je er ’s ochtends alleen ontbijten of wil je er juist met je gezin of vrienden kunnen barbecueën? Wil je er een leuke speelplek voor je kinderen van maken? Of heb je juist groene vingers en wil je zoveel mogelijk plantjes op je balkon kwijt?

2: Kies voor slank meubilair
Grove meubels zijn echt een no-go op een balkon. Hoe stoer zo’n tuinset met grote meubels er ook uitziet, je kan beter voor wat fijnere en slankere meubels gaan. Denk aan slanke poten en slanke armleuningen. Meubels op hoge poten zijn ideaal, daar kan je gemakkelijk nog iets onder zetten. Bijvoorbeeld een opbergbox voor je tuinkussens.

3: Kies voor een klaptafeltje
Een tafel neemt veel ruimte in. Toch is het fijn om een tafeltje op je balkon te hebben voor een maaltijd, hapje of drankje. Een klaptafeltje zet je makkelijk aan de kant als je het niet nodig hebt. Er zijn ook speciale balkontafeltjes te koop die je aan de rand van je balkon hangt.

3: Maak het gezellig met lampjes
Verlichting geeft je balkon veel sfeer. Er zijn allerlei leuke lichtsnoeren verkrijgbaar. Vaak voor erg voordelige prijzen. Zo creëer je voor minder dan een tientje een gezellige en feestelijke sfeer op je balkon.

4: Weg met die saaie vloer
De meeste balkons hebben een saaie vloer. Ook dit is erg bepalend voor de sfeer. Je maakt het een stuk gezelliger en warmer met houten vloervlonders of een buitentapijt. Of waan jezelf in een heuse tuin door een grasmat voor het balkon te gebruiken.

5: Benut de hoogte
Op je balkon heb je niet veel vierkante meters, dus benut vooral de hoogte goed. Bijvoorbeeld door plantenbakken aan de muur te hangen in plaats van op de grond te zetten. Of benut zelfs je hele muur met verticaal tuinieren. Een plankje met leuke accessoires aan je muur maakt je balkon ook extra gezellig.