Schimmel in huis voorkomen: 5 tips

een goede badkamerafzuiging

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: schimmel in huis. Zeker nu het natte seizoen is aangebroken, moeten we de komende tijd weer goed uitkijken voor schimmelvorming. Schimmels ontstaan doordat er een vochtprobleem in een ruimte is. Dit ziet er niet alleen lelijk uit, maar het is ook schadelijk voor de gezondheid. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de kans op schimmel te verkleinen. Schimmel in huis voorkomen doe je met deze vijf tips!

1. Ventileer goed

Schimmel voorkomen doe je door alle ruimtes in huis goed te ventileren. Laat de lucht goed circuleren in de kamer en zet het raam minstens tien minuten per dag open, ook in de winter. Vooral in de zeer vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken, is een goede ventilatie belangrijk. Zet daarom altijd even een deur of een raam open zodra je hebt gedoucht of gekookt. Heb je geen raam in de badkamer? Denk dan eens na over een goede badkamerafzuiging. Maak in ieder geval de tegels van de douche droog met een trekker of een handdoek, en zet de deur van de douche een tijdje open. Ook in de keuken is het een goed idee om de afzuigkap op te zetten tijdens en na het koken. 

2. Houd de luchtvochtigheid laag

Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor meer schimmels. Dit is dan ook de reden waarom de badkamer één van de plekken in huis is waar schimmels opduiken. Echter zorgt niet alleen warm douchen in een warme badkamer voor schimmel. Er zijn nog andere activiteiten in huis die ervoor zorgen dat de lucht vochtiger wordt. De was is hier een goed voorbeeld van. Laat jij je was altijd binnen drogen? Dan stop je daar beter mee. Hang je was liever buiten om te drogen. Dit voorkomt niet alleen schimmel in huis, je was zal ook lekker fris ruiken als hij in de wind kan waaien. Daar kan geen enkele wasverzachter tegenop!

3. Zorg voor een goede isolatie

Een goede isolatie zorgt ervoor dat de lucht makkelijker fris en droog wordt gehouden. Hierdoor krijgen schimmels geen kans meer. Heb je nog enkel glas in huis? Overweeg dan om je ramen te vervangen met dubbelglas. Enkel glas beslaat een stuk sneller en dat kan zorgen voor een snellere schimmelvorming. Er zijn trouwens nog meer voordelen van dubbelglas. Je kan er onder andere warmte en koude mee isoleren én je kan er geluidsoverlast mee verminderen. 

4. Repareer lekken meteen

Check regelmatig of er problemen zijn waardoor schimmels kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan lekken. Lekken in huis moet je zo snel mogelijk dichten. In de meeste gevallen vind je een lek irritant en wil je het zo snel mogelijk repareren, maar ook als je er zelf geen last van hebt is het belangrijk om het lek meteen aan te pakken. Een lek zorgt er namelijk voor dat water ergens stil blijft liggen en niet weggevoerd wordt. En laat dat nu de perfecte basis zijn voor schimmel in huis. 

5. Houd je huis fris en schoon

Wanneer je je huis fris en schoon houdt, zullen schimmels zich veel minder snel gaan nestelen. Stofzuig regelmatig en ga eens vaker met een sopje rond, zeker in vochtige ruimtes zoals de badkamer en keuken. Vermijd stoffen stoelen, tapijt en gordijnen. Houd alleen de meubels en decoratie die je gemakkelijk kan schoonmaken en onderhouden. Bewaar je je afval van fruit en groenten binnen? Ook hierdoor kunnen schimmels sneller opduiken, daarom zet je deze afval beter buitenshuis. Zo kun je jouw woning fris laten ruiken