Goede badkamerafzuiging: welke opties zijn er?

De badkamer is logischerwijs een van de meest vochtige ruimtes in huis. Vooral de douche zorgt voor veel vochtigheid, aangezien de warme damp van het water op de muren en het plafond slaat. Dit vocht moet snel worden afgedreven, aangezien schimmel al snel kan ontstaan in erg natte ruimtes. Het is daarom gebruikelijk om altijd wel een bepaalde vorm van afzuiging in de badkamer te hebben, maar wat is nou echt goede badkamerafzuiging? Er zijn allerlei manieren om het vocht in je badkamer te bestrijden. Zo zijn er een aantal simpele aanpassingen die je kunt maken, maar je kunt natuurlijk ook voor een goede badkamerventilator gaan.

De eenvoud van een goed raam

Ben je van plan om binnenkort je badkamer te verbouwen? Dan is het de moeite waard om na te denken over het plaatsen van een raam. Sommige badkamers hebben helemaal geen ramen, of alleen exemplaren die niet geopend kunnen worden. Een openslaand raam is een van de meest eenvoudige manieren om je badkamer goed te ventileren. Het is een kleine aanpassing die ontzettend effectief is en meestal ook niet veel kost. Het is natuurlijk het fijnste wanneer je een raam in je badkamer hebt dat wijd open kan slaan. Een simpel kantelraam is ook al een stap in de goede richting. Open het raam tijdens het douchen en het grootste deel van de waterdamp wordt meteen afgevoerd. Het is natuurlijk het meest effectief wanneer het raam boven of naast de douche geplaatst wordt, aangezien zo de meeste waterdamp meteen de badkamer uit kan gaan.

Een ventilatierooster als simpele oplossing voor badkamerafzuiging

De ene badkamer is nou eenmaal vochtiger dan de andere. Dit is voor een groot deel afhankelijk van je woning, maar ook van hoe vaak en lang er gedoucht wordt. Is je badkamer niet al te vochtig, maar ben je wel op zoek naar een makkelijke manier om overtollig vocht uit deze ruimte af te voeren? Dan is een ventilatierooster een goede en eenvoudige optie. Het installeren van deze roosters is niet erg ingrijpend, aangezien ze niet op elektriciteit werken. Dit in tegenstelling tot een sterke badkamerventilator die wel aangedreven moet worden. Een ventilatierooster is natuurlijk iets minder effectief, maar kan helpen wanneer je badkamer niet al te vochtig is.

Een echte goede badkamerventilator

Een ventilatierooster is meestal niet sterk genoeg en een eenvoudig raam is natuurlijk erg koud in de winter, dus welke optie blijft er over? Een echte badkamerventilator is efficiënt en kan altijd gebruikt worden. Deze ventilatoren worden in de muur of het plafond ingebouwd, waardoor ze helemaal geen extra ruimte in beslag nemen. Een sterke badkamerventilator is voorzien van schoepen. Deze plaatjes gaan draaien en brengen zo een luchtstroom op gang, waardoor de warme waterdamp wordt weggezogen. De plaatsing van een badkamerventilator kan je het beste niet direct boven de douche doen. Door de ventilator een klein beetje van de douche te verwijderen, ontstaat er voldoende ruimte voor een stevige luchtstroom. Hierdoor is de ventilator veel effectiever. Het installeren van een badkamerventilator is wel iets ingewikkelder dan het plaatsen van een raam of ventilatierooster, aangezien deze installatie aan een stroomvoorziening moet worden gekoppeld. Een echte professional of iemand met ervaring op het gebied van klussen heeft daar natuurlijk geen moeite mee.