Overschilderen van het plafond zonder druipen: Werk met verstand – maar niet te lang boven het hoofd.

Het plafond wordt vaak verwaarloosd. Toch is het de enige plaats in de kamer die altijd volledig aanwezig is, want hij kan door geen enkel meubelstuk bedekt worden. Toch is het schilderen van het plafond niet een van de populairste doe-het-zelf activiteiten. Toch – als je met een paar dingen rekening houdt – is het een echt fluitje van een cent. We geven je tips voor je volgende verfklus.Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij raden Wijzonol verf aan, omdat dit kwalitatief goede verf is. 

Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet de doe-het-zelver het oude plafond eerst grondig inspecteren voor hij een nieuw plafond schildert. Als oud behang overschilderd wordt, moet het nog overal stevig vastgeplakt worden – ook in hoeken. Verf of bestaand pleisterwerk moet zo goed aangebracht zijn dat het zelfs met het extra gewicht van de nieuwe verf nog houdt. Als het oude plafond enigszins vervallen is, moeten oude verflagen, pleisterlagen of stroken behang zo mogelijk helemaal verwijderd worden. Anders is het gevaar groot dat de nieuwe verf de zwaartekracht volgt nog voor ze droog is. En in het ergste geval neemt het oude, losse ondergrond mee naar de vloer.

Mengen volgens een recept van een specialist

Plafonds zijn vaak behangen met houtspaanders en daarna wit geschilderd of gekleurd met emulsieverven. Hiervoor zou je bijvoorbeeld Wijzonol Aqua Zijdeglans kunnen gebruiken. Als je je niet wilt vastleggen op één kleur, kun je ook werken met “elektronische” plafondverf. Met LED verlichtingselementen kan een wit plafond steeds weer anders “gekleurd” worden. Als je echter een constante kleur verkiest, moet je de gewenste tint door een specialist laten mengen. Gespecialiseerde dealers bieden deze service plaatselijk aan. Voordat je de kwast of roller gaat gebruiken, moet je het volgende doen: Plak alles af wat gespaard moet blijven van de nieuwe verf – lichtschakelaars, plinten, delen van de plafondverlichting die niet gedemonteerd kunnen worden, deur- en raamkozijnen. Denk ook aan de vloer, die moet ook goed beschermd zijn tegen spatten verf.

Mooie overgangen tussen wand en plafond

De muur moet ook beschermd worden tegen mogelijke verfspatten, tenzij een uniforme kleur voor plafond en muren gepland is. Als het plafond en de muur in verschillende tinten geschilderd moeten worden, schildert de vakman de bovenhoek van de muurkant met de kleur van het plafond (één tot twee centimeter) en schildert er dan overheen met de muurkleur als die opgedroogd is. De ervaren schilder raakt de bovenhoek slechts twee tot drie millimeter aan, zodat hij een zuivere overgang kan bereiken, zelfs als de muur oneffen is.

Een grondige voorbereiding bespaart veel herwerk

Afplakband beschermen muren, ramen, deuren en vloeren tegen de “verkeerde” verf. Meubels kunnen met folie bedekt worden en moeten misschien verder verplaatst worden, zodat de schilder echt in elk hoekje van het plafond kan komen. Grondig afplakken en afdekken bespaart moeizaam schrobben later. Daarnaast  moeten spinnenwebben en dergelijken vóór het schilderen grondig uit plafonds en hoeken verwijderd worden. Vet en sporen van rook moeten ook verwijderd worden. Vooral met witte verf of lichte tinten.

Bij het schilderen van het plafond kunnen donkere tinten op hun beurt een sterke invloed hebben op het gevoel van de kamer. Dit mag bij de planning niet over het hoofd gezien worden.

Roller of kwast?

Begin met schilderen rond de afgeplakte smalle gedeelten. Overal waar plafond en muren elkaar raken en waar hoeken en randen zijn, is het beter een kwast te gebruiken in plaats van een roller. Het plafond wordt altijd eerst geverfd, ook al moeten de muren precies dezelfde laag krijgen. Er moet veel verf worden opgenomen en zorgvuldig verdeeld. Als de kritieke plekken goed gekleurd zijn, komt de roller aan de beurt. Maar rol niet te snel, want dan spettert het nog meer. Ook al schiet je goed op met de verfroller, je moet altijd onmiddellijk controleren: Of zich druppels vormen.

Dit is de juiste manier om te rollen

Een telescoopsteel en een kleine ladder kunnen het werken op hoogte veel gemakkelijker maken. Dit voorkomt dat je te lang boven je hoofd moet werken, wat zwaar kan zijn voor je rug. Als een groter plafond oppervlak geschilderd of gewit moet worden, kan een kleinere steiger ook nuttig zijn. Je kunt er een lenen bij een doe-het-zelf zaak. Voor kleine kamers echter volstaat een telescoopstok of een huishoudelijke trapladder. De verf op de roller moet goed en gelijkmatig verdeeld zijn over het afborstelen rooster, zodat hij goed “rolt” en weinig druipt.

Heb geduld tot de tweede laag

Nog een tip: Als je plafonds schildert, werk dan altijd weg van het licht. Anders kun je strepen missen die later heel vervelend zijn. Het veiligst is om eerst te verven en in de lengte naar het licht te rollen en dan meteen kruislings om de verf gelijkmatig op het schone en gladde oppervlak aan te brengen. Als tijdens het schilderen een naad van het behang losraakt, doe je er gewoon wat verf achter en druk je het weer vast; je hoeft geen extra plaksel te gebruiken.

Borstels en rollers moeten niet te snel uitgewassen worden. Vaak moet de eerste laag plafondverf gevolgd worden door nog een laag. Druppels en vlekken daarentegen moeten onmiddellijk na elke passage verwijderd en weggeveegd worden voor ze goed opdrogen. Om nieuw houtsnippers te verven heb je ongeveer 170 milliliter verf per vierkante meter nodig. Een emmer van 10 liter levert dus ongeveer 60 vierkante meter gekleurd plafond- of wandoppervlak op.