Tips om kleine woonruimtes optimaal te benutten

Ben je klein behuisd? Dan is het zaak om de ruimte zo slim mogelijk in te delen. Onbegonnen werk, denk je misschien, maar met slimme oplossingen creëer je zelfs van de kleinste studio nog een balzaal. Vaak moet je even buiten de gebaande paden denken, van slimme opbergideeën tot handige trucjes waarmee je ruimte kunt uitsparen. En het mooie is: het hoeft niet eens zo duur te zijn!

Denk groots

Veel mensen denken dat je het beste kleine meubelen kunt neerzetten in een kleine woning. Dat kun je beter niet doen, want met kleine meubels maakt je woonkamer al snel een rommelige indruk. Beter is het dan ook om te kiezen voor juist een wat grotere bank waarop je lekker onderuit televisie kunt kijken. Een dienblad naast je is dan een handige bijzettafel waarop je een hapje en drankje kwijt kunt. En kies juist voor een groter televisietoestel in plaats van een klein camping-tv’tje. Zo hoef je minder ingespannen naar de televisie te kijken. Vuistregel hierbij is wel: Less is more. Dus één grote bank, één mooi kunstwerk voor aan de muur en één hoekje waar je een of twee mooie planten neerzet.

Hou de vloer zo vrij mogelijk

Een slimme truc om een ruimtelijk effect te creëren in een kleine woonkamer is om de vloer zo vrij mogelijk te houden. Zet dus geen logge zware kast of bank neer, maar kies voor meubelen op pootjes. Zo zie je steeds dat de vloer doorloopt en lijkt de woonkamer lang niet zo vol te staan. Met een tv-kast op pootjes creëer je dus optisch meer ruimte. Of bevestig een plank aan de wand waarop je je televisietoestel kunt plaatsen. Een ander slim idee is om je televisietoestel aan de muur te hangen.

Hang je televisie aan de muur

Nu er haast geen televisies meer met een ‘kont’ bestaan, zie je overal vrijwel alleen nog platte televisietoestellen. Deze kun je met behulp van een tv ophangbeugel heel eenvoudig aan de wand ophangen. Met een platte tv-ophangbeugel hang je je televisie als een schilderij aan de wand. Er bestaan zelfs televisies die eruitzien als een schilderij of foto als je ze aan de wand hangt. Die zijn weliswaar iets duurder, maar je kunt wel genieten van een mooi kunstwerk aan de muur als je geen televisiekijkt. Er zijn ook kantelbare tv-wandbeugels verkrijgbaar, zodat je hem ook iets hoger kunt ophangen. Denk in de hoogte is ook een veelgehoorde tip voor kleinbehuisden.

Toch een klein tv-scherm? Kies dan voor een lange arm

Is de afstand tot je televisietoestel met een platte tv-wandbeugel toch te groot of heb je een klein tv-scherm? Kies dan voor een tv-wandbeugel met een lange arm. Die vouw je naar de muur op de momenten dat je niet televisiekijkt en als je niks wilt missen van jouw favoriete film of televisieserie, trek je hem van de wand af zodat de afstand tot het scherm minder groot is. Er zijn wandbeugels verkrijgbaar die je wel tot meer dan een meter kunt uittrekken. Bij een televisietoestel dat je aan de wand hangt kun je de kabels gemakkelijk wegwerken in een speciale kabelgoot, zodat je tv-hoek er strak en opgeruimd uitziet.