Lichtkoepels? Je ziet ze steeds vaker in het interieur!lichtkoepel

Ze duiken steeds vaker op in Nederlandse interieurs: gave en indrukwekkende lichtkoepels, ingebouwd in het platte dak of in de uitbouw van een woning. Dat lichtkoepels en lichtstraten aan populariteit gewonnen hebben in de laatste jaren, is niet echt verbazingwekkend. Lichtkoepels hebben namelijk een behoorlijke reeks voordelen.

Meer lichtinval betekent een lagere energienota

Hét absolute voordeel van lichtkoepels is vrij algemeen bekend, namelijk dat ze veel extra inval van natuurlijk licht creëren. Het percentage gratis licht kan bij zonnig weer oplopen tot wel vijftig procent. Een logisch gevolg hiervan is dat de lampen in huis minder vaak en korter aan hoeven. Verder zorgt de warmte die via het zonlicht de kamer binnenvalt, voor lagere stookkosten. De eerste keer energie vergelijken na het aanbrengen van een lichtkoepel is een onvergetelijke gebeurtenis, zo zul je merken! Wie zijn energierekening vóór en na de plaatsing van een lichtkoepel nagaat, zal verbaasd zijn over de bezuiniging. Met name in de wintermaanden.

Een extra ontspannen sfeer in de huiskamer of zitkamer

Met name in een woonkamer, huiskamer of zitkamer is een lichtkoepel een aanvulling waar je veel plezier van gaat beleven. Dit zijn immers de ruimtes waar je veel zit en jouw krant en tijdschriften leest, of gezellig kletst en ontspant met jouw partner en/of jouw kinderen. Extra inval van lichtstralen zorgt ervoor dat je je nog ontspannender voelt. Licht is goed voor het humeur en gemoed, en stimuleert een ontspannen sfeer. Maar niet alleen voor de geestelijke, maar zeker ook voor het lichamelijke welbevinden is een lichtkoepel bevorderlijk. Zo kun je lichtkoepels openzetten en zo gezond zonlicht binnenlaten op zomerse dagen. Dat is natuurlijk goed voor de vitamine D-productie en zorgt meteen ook voor een grondige ventilatie en verfrissing van de woonruimte!

Goede isolatie van lichtkoepels

Een groot voordeel van lichtkoepels is dat ze tegenwoordig zo ontworpen zijn, dat ze op meerdere niveaus goed isoleren. In de herfst en winter laten lichtkoepels wel licht en warmte door, maar tegelijk isoleren ze de warmte die al in huis is. Je hoeft dus niet bang te zijn voor energieverlies. En in de zomer? Dan zet je de lichtkoepel gewoon op de ventilatiestand om het binnen wat koeler te krijgen. Als het hard regent, zijn lichtkoepels ook comfortabel. De beglazing van echt glas of kunststof is zo bewerkt, dat ze het getik van regen en hagel goed absorberen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de lichtkoepel een irritant geluid maakt bij slecht weer!

Door Interieur