moderne woonkamer

Is een modern interieur helemaal jouw ding, maar heb je moeite om zelf daar een goede sfeer in neer te zetten? Dat is niet vreemd, want het valt niet mee om onder het thema ‘less is more’ van je woonkamer een fijne plek te maken. Hoe creëer je dan toch een gezellige sfeer die recht doet aan die moderne en strakke feel van het eerder genoemde thema? Een modern interieur kenmerkt zich doordat de inrichting strak, ruimtelijk en minimalistisch is. Rechte vormen en een strak lijnenspel voeren de boventoon en dan is het niet altijd makkelijk om daar ook een fijne leefruimte van te maken. Het kan al snel kil aan gaan voelen. Geen nood, want in deze blog geven we je tips over hoe je je woonkamer modern kunt inrichten.

Eén kleur en niet te veel accessoires

moderne woonkamer

Bij een modern interieur is de basis vaak één kleur zonder al te veel accessoires. Wil je toch meer warmte toevoegen aan je leefruimte door accessoires ? Voeg er daar dan een aantal in warme kleuren aan toe. Of ga voor items gemaakt van warme materialen, zoals wol of fluweel. Houd het wel bij een beperkt aantal accessoires, want zoals je weet, less is more.

Met de vloer leg je de basis van je moderne interieur

Je kunt een mooie basis leggen voor je moderne interieur met een strakke vloer, zoals een betonvloer of een houten vloer, eventueel in een lichte kleur. Ook gietvloeren en epoxyvloeren passen helemaal in een modern interieur. Je kunt ook overwegen om je huidige houten vloer van een ander soort lak te voorzien. Met een nieuwe verflaag zorg je ervoor dat je bestaande vloer een andere uitstraling krijgt en zo beter zal passen in een moderne inrichting.

Door contrast aan te brengen kun je prachtige effecten creëeren in een huis met een strak design, door bijvoorbeeld enkele industriële items erin te plaatsen. Zo sluiten zwarte stoelen naadloos aan bij een strak interieur, maar zorgen ze tegelijkertijd toch voor dat stukje contrast. Andere kleuren komen ook vaak beter tot hun recht naast zwart.

Door te spelen met lichtinval en zoveel mogelijk licht binnen te laten, kan het ruimtelijke effect binnen een modern interieur worden versterkt. Zo kun je denken aan licht doorlatende gordijnen waarmee je toch makkelijk privacy kunt scheppen. Kies voor lange gordijnen voor een meer verticale nadruk, of gebruik juist minimalistische jaloezieën met horizontale lijnen. Verder is het aan te raden om de muur waarop het licht valt, in ieder geval een lichte kleur te geven. Zo wordt het natuurlijke licht zoveel mogelijk weerkaatst en een lichte ruimte is wat je wil bij een modern interieur.

Wit, zwart en grijs

Gebruik vooral basiskleuren zoals wit, zwart en grijs. Daarmee houd je de basis rustig. Met de kleurencombinatie kun je wel wat experimenteren; laat deze basiskleuren contrasteren door voor bijvoorbeeld één donkere wand in een verder witte ruimte te kiezen, of door een zwart salontafeltje tegen een lichte wand te plaatsen. 

Om de ruimtelijkheid te creëren die vereist is voor een modern interieur, kun je er voor kiezen om alleen delen van een wand van een andere kleur te voorzien en hierbij lichte kleuren te gebruiken. Een makkelijke tip om toe te passen is het verven van de kozijnen in een donkere kleur, zoals antraciet. Zo voeg je wat contrast en strakke lijnen aan je inrichting toe.

Je kunt een moderne uitstraling versterken en eventueel wat kleur toevoegen door moderne meubels uit te zoeken. Meubels met een moderne uitstraling zijn bijvoorbeeld gemaakt van leer of RVS. Ook glanzende materialen zoals marmer en glas, en chroom worden veel gebruikt in een moderne inrichting. Gebruik meubels met een recht design om het strakke lijnenspel in het interieur in stand te houden. Dat hoeft niet saai of standaard te zijn; je kunt kiezen voor een salontafeltje met futuristisch design, een zwevend tv meubel of meubelpoten met geometrische vormen. 

Hoe voeg je vintage elementen aan een modern interieur toe?

Op die manier kun je zelfs, tot een bepaalde hoogte, vintage elementen aan je interieur toevoegen. De populaire poefjes met goudkleurig onderstel en velvet bekleding zijn een voorbeeld van meubels die passen in een modern interieur en die wat kleur kunnen geven. Tot slot kun je een modern interieur voorzien van bijzondere glas schilderijen. Een kunstwerk met contrasterende kleuren en een hoogglans oppervlakte kan bijvoorbeeld net wat meer toevoegen aan een modern interieur, en deze complementeren.

Eetkamerstoelen zijn van grote invloed op de algehele uitstraling van een woonkamer. Zeker gezien de eettafel weer groot mag zijn en een steeds prominentere plaats in ons huis innemen. Ze nemen doorgaans aardig wat ruimte in en bepalen mede daardoor voor en groot deel de sfeer. Het is dan wel zo fijn als een stoel niet alleen comfortabel zit, maar er ook mooi uitziet en past in een moderne omgeving. Ga voor een combinatie van design en comfort. Denk hierbij aan stoelen met een elegante voet of poot, gecombineerd met een royale leren zit!

Door Interieur