Zo maak je een feestje van de kinderkamer

Het inrichten en aankleden van een kinderkamer kan een flink karwei zijn. Van alle To Do’s in jouw woning is het echter wel een van de leukste klussen. Van het eindresultaat wordt namelijk waarschijnlijk enorm genoten! Niets is voor kinderen zo leuk als het uitkiezen van een (nieuw) thema in hun slaapkamer. Maar hoe maak je nu echt een feestje van de kinderkamer en zorg je er tegelijkertijd voor dat zij hier een heerlijke rustige nachtrust kunnen hebben? Wij helpen je op weg!

De basis

De basis van een kinderkamer hangt heel erg af van de leeftijd. Als het gaat om een babykamer, is er naast een wieg ook een commode nodig. Wanneer jouw kleine spruit wat ouder wordt kan de commode er uit, maar zal je de wieg moeten inwisselen voor een groter bed. Enkele jaren later zal zelfs een klein bureautje handig zijn. Daarnaast zul je ook een kast nodig hebben voor de kleding en het speelgoed. Voor een goede basis heb je dus al een aantal meubels nodig.

Kleurrijke muren

Voor de muurbekleding heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt natuurlijk gaan voor een vrolijke kleur muurverf of een leuk behangetje. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Verf is gemakkelijk en in korte tijd aan te brengen. Je hoeft geen kluskoning(in) te zijn om een muur een leuk kleurtje te geven. Behang aanbrengen is daarentegen een klusje dat niet iedereen kan. Het vereist geduld en behendigheid. Toch biedt behang vaak een leuker effect met verschillende kleuren, patronen en tekeningen.

kinderkamer

Best of both worlds

Voor iemand die opzoek is naar the best of both worlds, is er een tussenoplossing: muurstickers. Muurstickers kun je aanbrengen op behang, maar ook op een geverfde muur. En geloof me: iedereen kan het! Je zou het zelfs door de kinderen zelf kunnen laten aanbrengen. Zo kun je kiezen voor kleurrijke bloemen of een muursticker dieren. Een leuk idee voor een babykamer muursticker is een lange band of strook die horizontaal over de muur loopt. Zo kun je de muur onder de muursticker een gaaf kleurtje geven (blauw of roze bijvoorbeeld) en boven de muursticker juist wit laten voor een wat rustiger effect.

Rust

Want naast dat een kinderkamer ook echt een feestje moet zijn, is de slaapkamer er natuurlijk vooral om te zorgen voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat een kinderkamer ook niet te druk zal zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jouw zoon of dochter voor het slapengaan te veel prikkels, afleiding en impulsen krijgt en hierdoor wat onrustiger slaapt. En dat wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Overdag feest, ‘s nachts een goede nachtrust

Door te zorgen voor voldoende opbergmogelijkheden, creëer je al een goede combinatie van een feestje en een goede nachtrust. Door deze opbergmogelijkheden, bijvoorbeeld leuke manden of kratten, in de sfeer en kleur van de kamer te houden, oogt het heel gezellig. Voor het slapengaan al het speelgoed opbergen en je zal zien hoe rustig het direct oogt.

Verlichting

Zorg daarnaast voor de juiste verlichting. Overdag willen kinderen spelen en knutselen op hun kamer. Hier is natuurlijk goede verlichting voor nodig. Maar ‘s nachts vinden zij het wellicht wel prettig om een klein subtiel (maar gezellig) nachtlampje aan te hebben.

Persoonlijke touch

Iets wat niet per se alleen voor de kinderkamer leuk is, is een persoonlijke touch. Zo kun je werken met eigen foto’s van leuke momenten. Zijn of haar verjaardag, de laatste vakantie of de familiefoto waar jullie zo trots op zijn? Dát zijn pas leuke gedachten om de dag mee af te sluiten.

Door te zorgen voor een goede balans, is het zowel overdag als ‘s nachts feest in de slaapkamer.