ZOMERDEKBED KOPEN

Het mag dan nog niet officieel zomer zijn, toch hebben we al prachtige zomerdagen achter de rug. Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat jouw huidige dekbed veel te warm is. Tijd dus om een zomerdekbed aan te schaffen! Een zomerdekbed is namelijk veel dunner dan een normaal dekbed en is daarom ideaal voor de zomer. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een zomerdekbed? Wij zetten een aantal belangrijke zaken op een rijtje!

ZOMERDEKBED KOPEN

1. Zomerdekbed of vierseizoenendekbed?

Dekbedden zijn ingedeeld in warmteklassen. De klassen lopen van 1 tot en met 4, waarbij klasse 1 heel warm is en klasse 4 het minst warm. Het zomerdekbed valt dan ook in klasse 4. Echter zijn er wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als je een vierseizoenen dekbed aanschaft. 

Een vierseizoenen dekbed bestaat uit twee lagen. Een zomerdekbed (klasse 4) en een dekbed voor de tussenseizoenen (klasse 3). In de winter leg je beide lagen op elkaar en heb je een dekbed van klasse 1. Heerlijk warm om onder te slapen!

Schaf je liever een zomerdekbed aan of kies je toch voor een vierseizoenen dekbed? Dat is vooral een persoonlijke keuze. Bij een vierseizoenen dekbed heb je veel keuze. Voor ieder seizoen heb je er wel eentje en dat is ook merkbaar aan de prijs. Daarom zou je ook kunnen kiezen voor een zomerdekbed én een winterdekbed. Sommige mensen vinden het niet prettig als een dekbed uit twee lagen bestaat. Als je liever twee aparte dekbedden hebt, kan je een zomerdekbed kopen.

zomerdekbed

2. Materiaal zomerdekbed

Kies je voor een zomerdekbed? Dan zal je merken dat deze van verschillende materialen gemaakt is. Katoen, dons, wol of een synthetische stof. Voor welk materiaal je kiest, hangt af van welke stof je prettig vindt op je huid. Echter is er meer om rekening mee te houden. Niet elk materiaal kan bijvoorbeeld in de wasmachine, en het ene dekbed is beter bestand tegen huisstofmijt dan het andere. 

Katoenen dekbed

Dit is een natuurlijke stof die lekker koel aanvoelt en goed ademt. Als je last hebt van allergieën is een katoenen dekbed ook zeer geschikt.

Wollen dekbed

Wol is ook een natuurproduct. Hoewel je niet verwacht dat een wollen zomerdekbed verfrissend is, zijn er toch exemplaren die lekker fris aanvoelen. Bovendien neemt wol goed vocht op en dat is ontzettend handig als je ‘s nachts veel zweet. 

Donzen dekbed

Een donzen dekbed geeft een heerlijk luxe en comfortabel gevoel tijdens het slapen. Dons ventileert goed en voelt licht aan, wat erg prettig is tijdens warme zomernachten.

Synthetisch dekbed

Dit materiaal is niet helemaal natuurlijk, maar heeft zeker wel voordelen. Zo valt de prijs goed mee. Daarnaast is een synthetisch dekbed de beste keuze als je last van allergieën hebt. Ook is het gemakkelijk schoon te maken, wat niet onbelangrijk is. Of je de stof ook fijn vindt aanvoelen, is natuurlijk persoonlijk. Dit kan alleen jij zelf ervaren!

kopen van zomerdekbed

3. Dekbed tegen huisstofmijt

Hoe goed een dekbed beschermt is tegen huisstofmijt is afhankelijk van de tijk, het omhulsel van het dekbed. Bij een donzen dekbed wil je natuurlijk niet dat alle veertjes naar buiten steken. Dat is ook de reden waarom donzen dekbedden een goed gesloten tijk hebben, waardoor huisstofmijt weinig kans krijgt. Katoen als vulling is ook een prima keuze. Alleen bij een wollen of synthetisch dekbed is de tijk meer open. Deze dekbedden zijn dus minder beschermend tegen huisstofmijt.

4. Dekbed wassen

Voor een goede hygiëne is het natuurlijk belangrijk dat je dekbed regelmatig wordt gewassen. Dit doe je het beste op zestig graden. Een synthetisch en katoenen dekbed mag gewoon in de wasmachine. Wanneer je kiest voor een wollen of donzen dekbed zal je af en toe een bezoekje aan de stomerij moeten brengen omdat deze stoffen niet in de wasmachine kunnen. Dit is dus zeker een puntje om mee rekening te houden. 

Zo, dit zijn een aantal zaken waar je moet op letten bij het kopen van een zomerdekbed. In deze blogpost kan je meer lezen over de veelzijdigheid van een dekbedovertrek.