Zonder airco de slaapkamer afkoelen? De beste tips op een rijtje!

tips tegen warmte in bed

Nadelen van het veranderende klimaat: de enorme hitte

De zomerse temperaturen in Nederland lopen al jarenlang op. Het lijkt erop dat we in ons land een (sub)tropisch klimaat krijgen, met in de zomer fiks hoge temperturen. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen: je kunt tegenwoordig prima in eigen land op vakantie voor een strandvakantie of een warme vakantietijd. Daarvoor hoef je dus echt niet meer naar Griekenland. Spanje of Italië te gaan. Lekker dichtbij, heerlijk goedkoop en ook erg gemakkelijk dus. Maar tegelijk hebben de stijgende temperaturen die we in de zomertijd ervaren in ons land, ook de nodige nadelen. Want hoe krijg je het in huis een beetje koel als het buiten gloeiend heet is? En hoe kun je, specifiek, de slaapkamer koel houden, die op een hogere verdieping ligt en daarom vaak heter is dan de begane grond? De beste tips om jouw slaapkamer op een slimme manier, met een natuurlijke airco te verkoelen lees je hieronder!

1. Natte was in de hete slaapkamer ophangen

Een van de andere top tips tegen warmte in bed is om natte was in de kamer te drogen te hangen. Hierdoor blijft de lucht koeler en vochtiger en wordt het in de slaapkamer minder benauwd.

2. De kamer koelen met ventilator

Een van de beste tips tegen warmte in bed als je niet over een ingebouwde airconditioning beschikt, is de kamer koelen met ventilator. Als je een staande of hangende ventilator koopt voor in de slaapkamer, is de slaapkamer koel houden een fluitje van een cent op hete zomerdagen. Nog effectiever wordt de kamer koelen met ventilator als je er een fles bevroren water voor zet. Zo creëer je eenvoudig een effectieve doe-het-zelf-airco, een natuurlijke airco die je geen extra geld kost en effectiever is dan je denkt.

3. Kies voor douchen met lauwwarm water en niet met koud water

Wil je lekker slapen ‘s nachts, neem dan een verkoelende douche. Verleidelijk is om te kiezen voor een ijskoude waterstraal. Als het tropisch warm is, zetten veel mensen het douchewater op ijskoud. Echter, hierdoor krijg je het daarna alleen maar warmer en benauwder. Kies daarom voor het afspoelen van het lichaam met lauw water.

4. Warme lucht wegblazen uit de slaapkamer

Een slimme manier als je de slaapkamer koel houden wilt op bloedhete dagen (en nachten), is het raam een klein stukje open te zetten. Vervolgens gebruik je een grote ventilator die je in de deuropening zet en richting de gang laat blazen.