Zorg voor een goede groepenkast in jouw woning

Het is belangrijk om in jouw woning of bedrijfspand een goede groepenkast te hebben. Alle elektra is uiteindelijk hierop aangesloten en veiligheid is van groot belang. Met een geschikte groepenkast verklein je de kans op kortsluiting. Maar waar moet een groepenkast eigenlijk aan voldoen en uit welke soorten kun je kiezen? We zullen dat hieronder aan je uitleggen.

groepenkast

Waar moet de groepenkast aan voldoen?

Om de veiligheid te waarborgen moet je groepenkast op de juiste manier ingedeeld zijn. Maar waar moet je dan op letten? Het is ten eerste belangrijk dat je in een huisinstallatie de groepenkast voorziet van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Op een aardlekschakelaar mogen niet meer dan vier groepen aangesloten worden. Het aantal groepen dat je nodig hebt hangt af van de belasting. De overige onderdelen die je moet plaatsen in een groepenkast hangen ook af van de dingen die je wilt aansluiten. Ga je bijvoorbeeld koken op inductie, dan heb je hier vaak een aparte fornuisgroep voor nodig. Andere onderdelen die je kunt plaatsen zijn: een beltrafo, een stopcontact of een elektriciteitsmeter.

Welke soorten groepenkasten zijn er?

Op het gebied van groepenkasten heb je de keuze uit veel soorten. Je moet eerst goed nagaan welke fase groepenkast je nodig hebt in jouw situatie. Je kunt kiezen uit 1 fase, 3 fase of 1 / 3 fase. Welke je kiest hangt met name af van waar de groepenkast komt (bijv. woonhuis of bedrijfspand) en of je wel of geen krachtstroom nodig hebt. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende merken groepenkasten. Een bekend merk in het assortiment van groepenkastspecialist Elektramat en op het gebied van groepenkasten is Eaton. Ze staan bekend om hun innovatieve en duurzame karakter en om de betrouwbaarheid van het merk. 

De juiste elektromaterialen voor jouw woning

Op het gebied van elektra staat veiligheid voorop. Het is daarom ook van groot belang dat je naast een goede groepenkast ook de juiste elektromaterialen gebruikt. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat apparaten kapot gaan of dat er kortsluiting ontstaat. Bij elektromaterialen kun je denken aan buizen en kabels, maar ook schakelmateriaal. Verdiep je hier van tevoren goed in. Door een goede voorbereiding vergroot je de kans op een veilige afwerking.