3 tips voor het samenstellen van herfstpotten

Als de zomer ten einde loopt, beginnen de seizoensgebonden planten die we in het voorjaar in potten en bakken hebben geplant, op te raken. Het kan zijn dat ze nog steeds een paar bloemen produceren, en dat er nog wat gebladerte hangt, maar het is tijd voor verandering.

Als je ze laat staan, kunnen ze een week of twee overleven, maar dan heb je in de herfst en winter lege potten. Dat is niet nodig. Tuincentra en kwekerijen staan vol met kleurrijke planten die je potten opfleuren in de herfst, winter en misschien wel tot het volgende voorjaar. De keuze is misschien wel groter dan je denkt. Dit zijn drie tips voor het selecteren van de beste planten.

1. Bosviooltjes zijn betrouwbaarder dan grotere violen

Er zijn in de nazomer en het najaar veel viooltjes verkrijgbaar in een prachtig kleurenpalet. Deze bloeien op dat moment, maar ze hebben veel zon en een beschutte plek nodig om de hele winter lang bloemen te produceren. Viooltjes met kleinere bloemen, zoals bosviooltjes, zijn betrouwbaarder. De bloemen blijven in betere conditie en ze kunnen tegen een stootje.

Als je viooltjes plant, vergeet dan niet om alle verblekende bloemen en zaadkoppen te verwijderen. Als de zaden zich in dit stadium ontwikkelen, denken de planten dat ze hun werk hebben gedaan en zijn ze terughoudender om in het produceren van meer bloemknoppen.

2. Gebruik vaste planten die je daarna in de tuin kunt planten

Herfstpotten en -bakken zijn een geweldige manier om nieuwe planten te gebruiken die je daarna in je tuin kunt planten. Winterharde cyclamen is hier een goed voorbeeld van. Deze soort heeft misschien niet dezelfde hoeveelheid bloemen als de mini-cyclamen die in grote hoeveelheden verkocht worden voor herfstpotten, maar ze hebben wel mooie bladeren. Je kunt ze – als ze uitgebloeid zijn – op een schaduwrijke plek planten waar je er jarenlang van kunt genieten.

3. Haal het meeste uit het gebladerte

Met hun mooie bladeren brengt zenegroen ofwel Ajuga blijvend kleur aan potten. Deze plantensoort is ook van onschatbare waarde bij het samenstellen van een plantencombinatie. De soort Golden Beauty kun je bijvoorbeeld combineren met crème, lichtblauw en roze of paarse tinten. Ook mooi als de pot één van deze kleuren heeft. Bij elho kun je potten in deze en andere kleuren vinden.

Kleine planten met zilverachtige bladeren als heiligenbloem (Santolina), wit askruid (Cineraria) en bonte kardinaalsmuts zijn allemaal betrouwbare favorieten voor herfst- en winterpotten. Maak je eigen creatie en geniet ervan tot het voorjaar.