Ga je in de tuin klussen met tuinhout? Lees hier enkele handige tips voor het gebruik van tuinhout

Een leuke activiteit om in het voorjaar of in de zomer aan te pakken, is lekker klussen in de tuin met tuinhout. Dat kan bijvoorbeeld eikenhout of berkenhout zijn, maar ook houtsoorten als steigerhout of vurenhout zijn populaire houtsoorten om mee te klussen. Onder een lekker zonnetje kom je tijdens dit soort activiteiten helemaal tot rust en kun je je even heerlijk ontspannen. Heb je klusplannen om met tuinhout, zoals vurenhout of steigerhout, aan de slag te gaan? Dan helpen de tips die wij hieronder voor je hebben verzameld om het klussen op een doordachte en efficiënte manier aan te pakken. Alvast veel klusplezier toegewenst!

Maak een eigen tuintafel of schutting

Hout is perfect geschikt om zelf een tuintafel, een robuuste tuinstoel of een schutting mee te maken. Met name vurenhout is hiervoor geschikt. Dit hout is voordelig qua prijs, is eenvoudig te bewerken en is goed geschikt om te verven of te beitsen. Op deze manier kun je je creativiteit de volle gang laten gaan en een mooie eigen creatie maken. Als je de schutting plaatst, moet je er rekening mee houden dat de onderkant minimaal 10 cm boven de grond uitsteekt. Zo voorkom je onnodige houtrot op de langere termijn. Zorg verder voor een voldoende diepe bevestiging van de steunbalken van de schutting (het liefst van sterk hardhout), zodat de schutting ook bij een flinke storm overeind blijft staan.

Zorg ervoor dat je buren je vrienden blijven

Klussen in de tuin kunnen tot irritaties en zelfs conflicten met de buren leiden. Zeker als je een schutting gaat plaatsen, is het belangrijk om de regels in acht te nemen qua erfafscheiding, hoogte en breedte. Als je iets niet wilt, is het ruzie krijgen vanwege een verkeerd geplaatste schutting. Verdiep je daarom vooraf in de gemeentelijke regels in jouw woonplek rond het plaatsen van schuttingen. Deze regelgeving is te vinden in heet gemeentelijke bestemmingsplan. Zo houd je de omgeving te vriend en kun je fijn en prettig blijven wonen waar je woont.

Zorg voor goed gereedschap

Een open deur wellicht, maar goed en handzaam gereedschap is nodig om prettig en efficiënt te kunnen klussen. Koop daarom, als jouw basisgereedschap niet toereikend is, de juiste gereedschappen. Wie met hout gaat klussen, moet natuurlijk zorgen voor een goede zaag of zaagmachine, schuurpapier, spijkers, hamers en schroeven. Zorg daarom dat je deze middelen en materialen op voorraad hebt voordat je met je houtklussen aan de slag gaat.