Hoe kun je de tuin voorbereiden op de lente?

tuin voorbereiden op de lente

De lente komt eraan

De dagen worden weer langer en dat betekent dat de winter op zijn retour is. De lente komt eraan. Dit geldt ook voor je tuin. Het is de hoogste tijd om je tuin uit zijn winterslaap te halen. Je tuin weer eens een flinke opknapbeurt te geven en er weer een mooie moderne tuin van te maken. Hoe kun je de tuin voorbereiden op de lente?

Begin met opruimen en schoonmaken

Na de lange donkere periode met veel regen en storm kan de tuin er rommelig uitzien. Het kan zelfs een complete chaos zijn met hopen oude bladeren, wild om zich heen grijpend onkruid en vieze tegels. De eerste stap om de tuin klaar te maken voor de lente, is om goed schoon te maken en op te ruimen. Veeg alle bladeren bij elkaar en stop ze in de GFT bak. Vergeet ook de bladeren tussen je winterharde planten niet. Verwijder vervolgens het ontluikende onkruid en haal ook alle dode niet-winterharde planten of resten daarvan weg. Spuit de tegels en eventueel je tuinset of loungeset met de hogedrukspuit schoon. Nu kun je met een schone lei beginnen met je tuin klaarmaken voor de lente.

de tuin opruimen

De tuin voorbereiden op de lente met bemesting

De tuin lenteklaar maken begint met bemesten. De winterharde planten hebben na de winter extra voeding nodig om weer volledig op kracht te komen. Je kunt ze hierbij helpen door voorafgaand aan het begin van de lente je tuin te bemesten. Zo krijgen de planten snel de extra voedingsstoffen die ze nodig hebben en zullen ze mooier bloeien. Teven helpen de extra voedingsstoffen om ziektes, schimmels en ongedierte zoals bladluis te voorkomen. Je kunt het beste kiezen voor organische mest. Dit bestaat uit plantaardige of dierlijke grondstoffen. Je mengt de mest met de bovenste laag van de grond. De planten kunnen nu de voedingsstoffen die ze nodig hebben meteen opnemen.

tuin bemesten

Het gazon

Het kan zijn dat na verloop van tijd het gazon vol met mos zit. Dan is het aan te raden om het gras te verticuteren. Hierbij wordt de moslaag uit het gras verwijderd, maar daardoor zullen er wel wat kale plekken ontstaan. Hiervoor kun je gras kopen en op deze plekken opnieuw inzaaien. Bij een goede volgroeide grasmat is het van belang om in het voorjaar regelmatig te maaien. Het liefst 2 keer per week op ongeveer 3 cm. Hierdoor kunnen onkruiden en schimmels minder kans krijgen om te groeien en kan jonger gras zich beter ontwikkelen.

De tuin lenteklaar maken door te snoeien

Als het voorjaar begint, is het een goed moment om veel planten en boompjes te snoeien. Niet elke plant of boom kun je op hetzelfde moment snoeien. Tegenwoordig kun je eenvoudig via Google even zoeken wanneer welke plant of boom gesnoeid mag worden. Snoeien heeft een aantal voordelen voor je tuin:

  • je creĆ«ert mooie vormen in je tuin
  • je voorkomt wildgroei
  • alles bloeit mooier
  • je voorkomt ziektes
tuin snoeien

Snoeien is belangrijk bij de tuin klaarmaken voor de lente. Het is niet moeilijk zo lang je weet waar je aan moet denken. Het is belangrijk om een scherpe snoeischaar te gebruiken. Een botte schaar zorgt voor een rafelige knip en die heelt minder snel. Een rafelige knip is ook nog eens een prima plek voor ziektekiemen en schimmels. Een scherpe schaar geeft een scherpe knip die snel heelt. Hierdoor krijgen ziektekiemen en schimmels geen kans.