Kunstgras anno 2020: ontwikkelingen, voordelen & kwaliteit

kunstgras

Moderne kunstgrasmatten hebben veel voordelen en mogelijkheden te bieden. Zeker als je de kwaliteit van de nu, anno 2020, vergelijkt met kunstgras van ongeveer tien jaar geleden. Op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid zijn er qua kunstgras behoorlijk wat stappen gemaakt. Wat is er zo goed aan het hedendaagse kunstgras? Van welke voordelen profiteer je als je kiest voor het aanschaffen van kunstgras? En waarom is het zo belangrijk om voor echt kwaliteitsgras te kiezen? Je leest de antwoorden op deze vragen in dit artikel!

De kwaliteit van hedendaagse kunstgrasmatten


De kwaliteit van kunstgras is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Maar op welke vlakken? En hoe herken je kunstgras van goede kwaliteit precies? De kwaliteitsslag die er is gemaakt, heeft met name te maken met de kleurenvariaties die er zijn en de vezelstructuur. Tegenwoordig hebben kunstgrasmatten niet één kleur, maar is er sprake van namaakgras met kleuren die meer variatie vertonen. Zo lijkt het hedendaagse kunstgras echter, doordat er bijvoorbeeld ook lichtere of donkere groene ‘grassprieten’ tussen de standaardkleur aangebracht zijn, of bijvoorbeeld bruinkleurige vezels. Dit zorgt voor een veel natuurlijker en echtere uitstraling. Daarbij onderscheidt de moderne generatie kunstgrasmatten zich van vroeger door de hogere vezeldichtheid. Er zijn meer kunstmatige grassprieten, die ook langer zijn dan vroeger. Dit zorgt voor een grasmat die zachter en fijner aanvoelt dan ooit tevoren. Ten slotte is er nog een kwaliteitsslag gemaakt op het niveau van vezelsterkte. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld de zogeheten C-shape techniek toegepast. Deze techniek zorgt ervoor dat de grassprieten beter rechtop blijven staan en tegelijkertijd lekke soepel blijven. 

Belangrijkste voordelen van kunstgras


Wie kiest voor het aanbrengen van kunstgras in de tuin of op een balkon, benut de vele pluspunten die deze grassoort te bieden heeft. Meer dan interessant is in de eerste plaats het feit dat het gras niet meer gemaaid en bijgeknipt hoeft te worden. En onkruid wieden behoort voortaan ook tot de verleden tijd. Ten tweede is een aantrekkelijke plus van kunstgrasmatten het feit dat sproeien, verticuteren en bemesten voortaan niet meer nodig. Daarbij is een kunstgrasmat in de tuin aantrekkelijk, omdat de grasmat het hele jaar door groen en mooi blijft. De grasvezels zijn namelijk bestand tegen zonlicht en verkleuren niet. Je kunt er speelgoedtoestellen of een zwembadje gerust op laten staan zonder dat er lelijke plekken ontstaan. Een vierde pro van namaakgras is de lange levensduur, die door de technische verbeteringen vandaag de dag al snel richting de 20 tot 25 jaar gaat. Je kunt dus jarenlang met jouw grasmat vooruit. Ten slotte heeft namaakgras nog als voordeel dat je dit vrij eenvoudig en snel zelf kunt leggen.

Ga voor kwaliteit bij de aankoop van kunstgrasmatten


Als je kunstgras koopt, kies dan voor de nieuwste generatie grasmatten. Vraag hiernaar bij de aanbieder van het kunstgras. De kosten van de nieuwste generatie kunstgrasmatten is wat hoger dan oudere varianten, maar je krijgt er meer kwaliteit, een langere levensduur en mooier gras voor terug. Ga daarom niet voor de eerste de beste kunstgrasmat die je tegenkomt, maar kies voor kwaliteit!