3 tuinstijl ideeën

Het is eindelijk lente! Dat betekent dat het tuinseizoen ook weer van start is gegaan. Wil jij je tuin graag een andere stijl geven? Lees dan snel verder en ontdek een aantal tuinstijlen. Misschien vind je er wel één die bij jouw tuin past!

1: De Engelse tuin

De Engelse tuin is ontstaan doordat mensen strakke tuinen zat waren. Ze wilden een meer natuurlijke uitstraling en vonden dat natuur niet door mensen beheerst moest worden. Daarom doet deze tuinstijl ook wel denken aan het park. Je vindt vaak ronde vormen, grasvelden, bloeiende bloemen, planten en bomen in een Engelse tuin. Ook water is vaak een belangrijk element. Denk aan een weelderige vijver bijvoorbeeld. Smalle kronkelige paadjes kunnen ook zeker niet ontbreken en maken de tuin compleet.

In een Engelse tuin plant je zonder structuur. Hierdoor oogt het natuurlijk en lijkt het nog meer op een park. Gebruik allerlei verschillende planten en bloemen in diverse kleuren. Een Engelse tuin kan niet genoeg kleur hebben. Plant direct in de grond, maar maak ook gebruik van grote potten.

De smalle paadjes duiden aan wat het looppad in de tuin is. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een buxushaag of planten. Langs de paadjes vind je vaak een aantal knusse zitplekken. Ook zien we vaak een prieeltje in een Engelse tuin. In het prieeltje kun je een mooie tuinset neerzetten om tussen de bloemen en planten heerlijk te kunnen dineren en ontspannen.

2: De moderne tuin

Meningen lopen uiteen over wat men verstaat onder een moderne tuin. Over het algemeen is de moderne tuin: strak, rustig met weinig plantengroei. In een moderne tuin vind je vooral strakke lijnen en vormen. Het terras bestaat vaak uit grote tegels of een veranda. Op deze veranda kun je prima een overkapping plaatsen, zodat je nog langer kunt genieten van de tuin.

Planten in een moderne tuin zorgen uiteindelijk voor de sfeer. De planten zijn het evenwicht in de tuin, deze bieden rust en een gezellige uitstraling. Planten worden meestal geplant in perkjes, echter zijn deze niet rond maar vaak vierkant of rechthoekig. Planten die je kunt gebruiken zijn siergrassen, buxus, bomen en struiken.

De tuinmeubelen die (vaak) gebruikt worden in moderne tuinen zijn vaak van roestvast staal of aluminium. Vaak zie je diningsets van roestvast staal en aluminium loungesets. Deze geven een moderne en strakke uitstraling en maken de tuin helemaal af!

3: De Mediterrane tuin

Een mediterrane tuin is een tuin met een exotische sfeer. Het doet denken alsof je op vakantie in een van die warme landen bent. Zo geniet je in Nederland nog meer van je eigen tuin.

Voor de mediterrane tuin zijn strakke lijnen niet van toepassing. Het hoeft allemaal niet zo netjes afgewerkt te zijn, zoals bijvoorbeeld in een moderne tuin. Voor de bestrating kun je het beste mooie natuurstenen gebruiken in de tinten rood, oranje, geel en bruin.

Voor de beplanting van de tuin zijn exotische planten en bomen aan te raden. De bekendste boom om te gebruiken is natuurlijk de olijfboom gevolgd door de citrusboom. Verder kun je vele kleurrijke planten en bloemen toevoegen om dat lekkere mediterrane gevoel te krijgen.

Wil je meer weten over hoe je een mediterrane tuin kan inrichten? Lees dan hier een blog over de mediterrane tuin!