4 tips voor een kindvriendelijke tuin

Als ouder weet je dat kinderen het heerlijk vinden om lekker buiten te spelen. Zeker wanneer ze nog heel klein zijn, is de achtertuin de ideale plek. Lekker dichtbij en altijd bereikbaar. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten wanneer jouw kinderen de tuin ingaan. Kinderen vinden het heel fijn om te ontdekken. Een tuin kan namelijk elementen bevatten die voor een volwassene als ‘normaal’ gezien worden, maar voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn. In dit artikel geven we je daarom 4 tips om jouw tuin kindvriendelijk in te richten. 

Tip 1: kies voor gras

Natuurlijk is een tuin met tegels onderhoudsvriendelijke, maar tegels zijn niet altijd even fijn om op te spelen. Je kunt er bijvoorbeeld niet ‘verantwoord’ op vallen. En kinderen vallen nu eenmaal veel. Gras is een stuk zachter en daarmee de best keuze. Daarnaast heeft gras het voordeel dat het in de zomer minder heet wordt. Waar stenen de hitte vasthouden, voert het gras de warmte af. Zo kunnen jouw kinderen hun voetjes niet verbranden. 

Tip 2: creëer schaduwrijke plekken

In het voorjaar of najaar kan de zon erg lekker zijn voor jouw kind, maar in de zomer is hij vaak erg gevaarlijk. Het helpt om je kind in te smeren met een dikke laag zonnebrand, maar het is beter om ook te zorgen voor schaduwrijke plekken in je tuin. Je creëert deze heel makkelijk met hoge planten of bomen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een parasol of schaduwdoek. Plaats dit over de zandbak of de glijbaan en de kids kunnen veilig spelen! 

Tip 3: kies kids proof tuinmeubels

Kinderen vinden het heerlijk om te ontdekken. Klimmen is hier onderdeel van. Het maakt niet uit of het een speeltoestel of een tuinset is, ze klimmen er met alle plezier op. Ben jij toe aan een nieuwe tuinset? Let er dan op dat hij veilig is voor kinderen. Zo kun je voor een lounge dining set met ronde tafel van ikwiltuinmeubelen.nl kiezen. Een ronde tafel heeft geen punten waaraan jouw kind zijn of haar hoofdje kan stoten. Kies ook voor een loungebank met lekkere kussens. Zo kan je kind tussen het spelen door even lekker chillen. 

Tip 4: vermijd planten die giftig zijn

Kinderen stoppen alles in hun mond. Zo ook de planten uit jouw tuin, helemaal wanneer deze een mooie kleur hebben. Helaas zijn sommige planten giftig. Het risico op ernstige vergiftiging, huidreactie of allergie is over het algemeen laag, maar voorkomen is beter dan genezen. Het is goed om te controleren welke planten er in je tuin staan, en de volgende planten te verwijderen:

  • gouden en blauwe regen;
  • blauwe monnikskap;
  • doornappel;
  • vingerhoedskruid;
  • gevlekte aronskelk;

Is jouw tuin al kindvriendelijk? Wij zijn erg benieuwd naar welke tip jij als eerste gaat toepassen.