Leibomen in de tuin: waar moet je rekening mee houden?

leiboom

Een mooie tuin, dat begint bij kiezen voor de juiste vegetatie. Tegenwoordig bestaan er heel wat verschillende soorten bomen en planten die je kunt gebruiken om je terras of gazon in één keer een stuk gezelliger en kleurrijker te maken. Leibomen zijn daar een goed voorbeeld van.

Waar moet je nu zoal op letten als je leibomen in je tuin plant? Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft, zeker als je wilt dat de bomen lang meegaan en bijdragen aan de look en feel van je woning!

Belangrijk bij het leibomen planten en onderhouden

1. De functie van de leibomen

Hoewel je natuurlijk altijd bomen in je tuin plant om meer groen te hebben, worden leibomen vaak gebruikt om een andere reden. Ze fungeren immers goed als afscherming van je eigendom of tuin, zodat je meer privacy hebt.

Ook bieden ze een goede bescherming tegen de zon, als die in de zomer een groot stuk van je tuin opwarmt. Welke leibomen je kiest en hoe je ze precies laat planten, zal voor een groot stuk beïnvloed worden door het doel van de bomen.

2. De afstand tussen de leibomen

Dat brengt ons bij de volgende factor waar je best rekening mee houdt als je leibomen laat planten: de afstand. De afstand die tussen de bomen ligt heeft niet enkel een invloed op de look en feel van de tuin. Ook zal het bepalen hoe goed voorbijgangers of buren in je tuin kunnen kijken. Bomen die verder uit elkaar staan, geven je tuin een ruimere indruk maar zijn natuurlijk niet de beste oplossing voor je privacy.

3. Het soort leiboom speelt ook een rol

Je kunt zonder problemen leibomen online kopen, maar weet wel dat er verschillende soorten leibomen zijn. Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan het type leiboom dat je plant. Er bestaan heel wat verschillende soorten: de leilinde of Tilia Vulgaris is een van de bekendste omdat hij snel groeit en dus perfect is als afscherming tegen zon of pottenkijkers. Deze leibomen snoeien is echter wel heel belangrijk: minstens één keer per jaar om overwoekering te voorkomen!

De plataan, of platanus acerifolia, is dan weer erg gemakkelijk te onderhouden. Daarbij geef je de takken van deze leiboom eenvoudig een een structuur en eenzelfde richting door middel van houten raamwerk. Om van een optimale groei te profiteren is het echter wel aangeraden om deze boom op een zonnige, warme plek te planten.

Professioneel advies voor leibomen onderhouden en planten

Zowel leibomen planten als het onderhoud van leibomen zijn zaken die je best serieus neemt als je wilt dat de bomen lang meegaan en perfect bijdragen aan de look en feel van je tuin of terras. Vertrouw hiervoor op een professional of gespecialiseerd bedrijf, zodat je weet:

– Welke soort leibomen je nodig hebt voor jouw tuin of situatie

– Hoe je ze het beste kunt onderhouden

– Wat het prijsverschil is tussen de verschillende soorten

…en nog veel meer vragen. Doe je het goed, dan kan je zeker zijn dat je nieuwe leibomen een prachtige aanvulling zijn op je tuin en terras!