de voordelen van tweedehands meubels

Steeds meer mensen schaffen tweedehands meubels aan. We doen het met kleren, boeken en auto’s, dus waarom niet met meubels? Juist! Alhoewel niet iedereen fan is van het hergebruiken van andermans spullen, bieden tweedehands meubelen toch veel voordelen aan. Wij zetten ze hieronder op een rijtje!

1. Tweedehands meubels zijn goedkoper

De meeste mensen vinden het leuk om hun spullen na een tijdje te vervangen. Op een bepaald moment ben je gewoon uitgekeken op die ene stoffen bank of die oude kast. Maar om nu ieder jaar nieuwe meubels te kopen, heb je waarschijnlijk het budget niet voor. Met tweedehands meubels kan je jouw interieur wél regelmatig een opfrisbeurt geven, zonder dat dit duizenden euro’s hoeft te kosten. 

Hoewel de kwantiteit van tweedehands meubelen dikwijls nog erg goed is, kost het een stuk minder dan wanneer je nieuwe meubelen aanschaft. Je kunt dan bijvoorbeeld niet die design eetkamerstoelen betalen op dit moment, maar wel tweedehands stoelen van je buren die er gelijkaardig uitzien en anders toch gewoon worden weggegooid.

voordelen van tweedehands meubels

2. Tweedehands meubelen geven je interieur een vintage look

Vintage spullen kunnen je interieur nét dat tikkeltje extra geven, en dat geldt ook voor tweedehands meubelen. Het is niet voor niets dat veel interieurstijlen gebruikmaken van vintage meubels of kleuren om meer persoonlijkheid te geven aan hun interieur. Ze creëren een prettig, nostalgisch gevoel. Die ene vintage bank kan je bijvoorbeeld doen herinneren aan je grootmoeder waardoor je er ook een emotionele waarde aan hecht. Jouw interieur hoeft overigens niet alleen uit vintage meubelen te bestaan. Dikwijls is de afwisseling met moderne of industriële meubelen en accessoires juist heel leuk!

3. Ze zijn goed voor het milieu

Door tweedehands meubels te kopen, draag je jouw steentje bij aan het milieu. Het is natuurlijk gemakkelijk om oude spullen te vervangen door nieuwe exemplaren, maar wat gebeurt er dan met die oude meubels? Dat jij die ene tafel niet meer mooi vindt, wil niet zeggen dat een ander er niet heel blij mee kan zijn. Of misschien vind je het vloerkleed van je moeder wel heel mooi passen in je interieur, terwijl zij het gaat vervangen voor een nieuw exemplaar dat beter past bij haar nieuwe bank. Door spullen een tweede leven te geven, ben je ook bezig met het kwetsbare milieu van onze aarde en dat is mooi.

4. Ze hebben een interessante geschiedenis

Oude meubelen hebben dikwijls al een lang leven achter de rug. Misschien wel langer dan dat jij leeft! De lange levensduur zorgt ervoor dat deze meubels dikwijls een mooie geschiedenis met zich meebrengen. Misschien was die ene kast wel van iemand die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Je weet maar nooit! Zelfs als het geen wereldschokkend verhaal is, is het toch fijn om na te denken over het leven van je tweedehands meubel. Hoe klein de geschiedenis van een meubel ook is, het brengt toch altijd een beetje persoonlijkheid en originaliteit met zich mee.

5. Ze bevatten gezondere lucht

Een laatste voordeel waar je wellicht niet direct aan denkt, is dat tweedehands meubelen gezondere lucht met zich meebrengen. Nieuwe, budgetvriendelijke meubels bevatten dikwijls lijmen of andere schadelijke chemische stoffen die langzaam vrij kunnen komen. Bij meubelen die je tweedehands koopt, heb je dit probleem niet en kan je zorgeloos ademen!

tweedehands meubels

Zo, dit zijn vijf voordelen van tweedehands meubels. Waar wacht je nog op? Je hoeft alleen maar even te googelen en je krijgt meteen een overzicht van de winkels en webshops waar jij mooie tweedehands meubelen kunt vinden voor jouw woning!