Alles over het zaaien van gras

Je kunt gras zaaien om een nieuw gazon aan te leggen of om een bestaand gazon te verbeteren. In dit artikel hebben we alles dat je moet weten over het zaaien van gras voor je op een rijtje gezet.

In welke tijd van het jaar kun je het beste gras zaaien?

Veel mensen vragen zich af wanneer gras te zaaien, maar eigenlijk kun je het hele jaar door gras inzaaien. De beste periodes zijn het voorjaar in mei en juni, en het najaar in de maanden september en oktober. De reden hiervoor is dat gras het beste groeit wanneer de bodem vochtig is en de bodemtemperatuur tussen de 10 en 12 graden ligt.

Wel is het verstandig om even te wachten met gras zaaien vlak voor of tijdens een droge en warme periode. Tijdens dergelijke omstandigheden zal het gras niet ontkiemen en is het dus zonde van je tijd om dan gras te zaaien.

Welke soort graszaad kies ik?

Er zijn veel verschillende soorten graszaad verkrijgbaar, elk voor een ander soort gazon. Zo is er graszaad voor een speelgazon, een grasmat die goed bestand is tegen intensief gebruik zoals spelende kinderen. Daarnaast kun je kiezen voor een grasmengsel voor een siergazon, dit type gazon ziet er mooi uit maar is niet goed bestand tegen intensief gebruik. En zo zijn er nog veel meer verschillende soorten graszaad te koop, zoals bijvoorbeeld grasmengsels voor een gazon dat in de schaduw ligt of sportgras. Dus bij het uitkiezen van een grasmengsel is het vooral belangrijk dat je vantevoren weet hoe je gazon gebruikt gaat worden, en daar een geschikt soort gras voor aanschaft.

Hoe moet ik gras zaaien?

De eerste stap is het omspitten van de grond en het verwijderen van onkruid, wortels, stenen en ander puin. Hiervoor kun je een spade gebruiken als het oppervlakte niet al te groot is, en anders kun je de grond machinaal laten frezen of spitten.

De volgende stap is het egaliseren van de grond, wat er voor zorgt dat je een mooi strak en egaal gazon krijgt. Dit kun je doen door de grond wat los te harken, dan aan te stampen en tenslotte nog even licht na te harken.

Nu de grond mooi vlak is kan je het gras gaan zaaien. Kijk op de verpakking hoeveel graszaad je nodig hebt per vierkante meter, en probeer dit daarna zo gelijkmatig mogelijk uit te strooien. Daarna kun je het licht aanharken en voorzichtig aandrukken.

Na het zaaien van het gras is de laatste stap water geven. Gras heeft voldoende vocht nodig om goed te groeien, dus het is belangrijk om te zorgen dat de grond in de eerste weken goed vochtig blijft. Sproei dus dagelijks wanneer de weersomstandigheden hier om vragen.

Hoe lang duurt het voordat het gras opkomt?

De eerste twee weken leeft het graszaad op zichzelf, maar daarna gaat het wortelen en groeien. Op dat moment zal het gras dus ook zichtbaar worden. Hoe lang het daarna nog duurt voordat het gazon mooi dicht is gegroeid is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar reken in ieder geval op een paar weken. Maar daarna kun je dan ook genieten van je mooie nieuwe grasmat! Hou er tenslotte rekening mee dat regelmatig gazon onderhoud belangrijk is om dit ook zo te houden.