De berging opruimen in 3 stappen

De berging opruimen is niet het leukste klusje om te doen, maar vaak wel nodig. Dikwijls is de berging een ruimte waar je weinig komt. Het is tevens een ruimte waar je snel spullen dropt die je nergens anders kwijt kunt. Om te voorkomen dat je binnenkort gek wordt van al die rommel, is het tijd om de berging op te ruimen. Je ziet er eerst misschien tegenop, maar in de volgende drie stappen is deze klus zo geklaard!

berging opruimen

1. Berging opruimen: gooi spullen weg

Waarschijnlijk liggen in de berging ontzettend veel spullen die je al jaren niet meer gebruikt. Aangezien de kans klein is dat je ze zal missen, kan je ze beter weggooien. Ga grondig door alle spullen en gooi overbodige rommel weg. Misschien staan er ook chemische producten in de berging. Gebruik voor chemisch afval een aparte doos. Zet deze doos na het opruimen direct in je wagen zodat je ze naar het milieupark kunt brengen. 

Wellicht zijn er ook spullen die je wél nog gebruikt. Beslis in dat geval of deze spullen in de berging mogen blijven of dat je ze in een andere ruimte kunt opbergen. Staan er veel conserven in de berging? Controleer dan de vervaldatum en gooi weg wat niet meer goed is. Zo ben je daar ook meteen vanaf!

2. Voorzie voldoende opbergruimte

Omdat de berging een ruimte is waar je weinig komt, is het verleidelijk om alle spullen steeds weer in de berging te duwen. Dat is immers het gemakkelijkste, want zo zie je de spullen niet meer. Echter wordt de berging hierdoor een grote chaos. Daarom is het belangrijk om voldoende opbergruimte te voorzien. Kasten, rekken en wandplanken kunnen je helpen om het overzicht te bewaren. Kasten hebben als voordeel dat er geen stof aan de spullen kan. Rekken zijn dan weer ontzettend handig om voorraadpotten en flessen frisdrank op te zetten. Op wandplanken kan je dan weer makkelijk kleinere spullen kwijt. 

opruimen van berging

Beschik jij niet over een wasruimte? Dan staat de wasmachine en droger misschien wel in jouw berging. In dat geval kan je ook één of meerdere planken boven je wasmachine of droger bevestigen waar je allerlei spulletjes op kwijt kan. Door genoeg opbergruimte te creëren, zal de berging veel langer netjes blijven en hoef je alles niet meer op de grond neer te zetten.

3. Gebruik een handig sorteersysteem

Tenslotte is het aangeraden om een sorteersysteem te gebruiken. Op die manier vind je gemakkelijk en snel de juiste spullen terug. Dit is vooral handig wanneer je de berging als voorraadkamer gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld alle frisdrank en huishoudproducten bij elkaar zetten. Producten die je regelmatig gebruikt zoals een emmer, dweil en allesreiniger zet je samen. Ga je dweilen? Dan hoef je alleen maar de deur van de berging te openen, je spullen te pakken en je kunt direct aan de slag! Dit is niet alleen handig, je bespaart er ook veel tijd mee omdat je niet meer moet zoeken naar je benodigdheden. 

Heb je veel kleine spullen waar je geen raad mee weet? Je kunt deze opbergen in (transparante) potjes of opbergdozen. Schrijf met een stift op de voorkant van de potjes of dozen wat er precies in zit. Als je later één van deze kleine spulletjes nodig hebt, hoef je niet eindeloos meer te zoeken!

Lees ook: 7 opbergtips voor de woonkamer