Je wasruimte inrichten: 5 handige tips

wasruimte inrichten

In veel woningen vind je de wasmachine terug in de badkamer of berging. Als je het geluk hebt om een aparte wasplaats te hebben, dan wil je die natuurlijk zo praktisch en gezellig mogelijk inrichten. Met deze vijf handige tips kan je meteen je wasruimte inrichten. Kleine wasjes, grote wasjes, laat ze maar komen!

1. Wasruimte inrichten: plaats toestellen op hoogte

Heb je de ruimte om je wasmachine en droger naast elkaar te plaatsen in je wasruimte? Dan doe je dat het best op een bepaalde hoogte in plaats van op de vloer. Zo moet je niet meer op je knieën gaan zitten om de wasmachine te vullen. Het lijkt misschien niet echt nodig, maar op lange termijn zullen je knieën en rug je dankbaar zijn! Ideaal is om een kast op maat te laten maken, zodat je de hoogte kunt aanpassen naar jouw wensen. Houd er bij een droger wel rekening mee dat de warmte goed weg kan. 

2. Inrichten wasruimte: sorteer je was op voorhand

Staan je wasmachine en droger op hoogte? Goed zo, dan heb je eronder ruimte genoeg om de was te sorteren. Voorzie aparte wasmanden om het sorteren van de was vlot te laten verlopen. Denk aan een mand voor de witte was, een mand voor de gekleurde was enzoverder. Is de mand vol? Dan weet je dat het tijd is om een wasje te draaien. Doordat het sorteerwerk al is gebeurd, bespaar je op het moment zelf een heleboel tijd. 

Hieronder hebben we alvast een aantal wasmanden op een rijtje gezet. Naast dat ze ontzettend praktisch zijn, zien ze er ook superleuk uit. Op die manier wordt je wasruimte meteen een stuk gezelliger. Welke wasmand is jouw favoriet?

Hadid Hen geweven rotan wasmand, grijs
Made Essentials Jada 100% katoenen ronde geprinte wasmand, multi
Bendt wasmand, koper
Million 2 x gestreepte wasmanden van vilt, gebroken wit
Kurino bamboe wasmand met deksel, natuurlijk
Soller wasmand van zeegras, wit
Havana wasmand van zeegras, mosterdgeel
MADE Essentials Bask set van 2 wasmanden, houtskoolgrijs en vilt
MADE Essentials Moss 3-delige waskar, zwart
Kennedi geperforeerde metalen extra grote waskar, zwart

3. Wasplaats inrichten: voorzie genoeg opbergruimte

In je wasruimte heb je best veel spullen nodig. Denk aan wasmiddel, wasverzachter, speciale vlekkenverwijderaar, wasknijpers en waszakjes. Daarom is het belangrijk om genoeg opbergruimte te voorzien. Dit kan een gesloten of open kast zijn, maar net zo goed een opbergrek of planken aan de muur. Als je het fijn vindt, kan je ook mooie opbergmandjes gebruiken om je spullen in te zetten. Opbergmandjes zijn niet alleen praktisch, ze zien er ook leuk uit! 

Jory modulaire planken, walnoot en eiken
Kane opbergrek met 5 planken, zwart
Esme plank, essen
Esme plank, wit
MADE Essentials Bask set van 3 manden, grijs en vilt

4. Inrichten wasplaats: maak plaats voor een droogrek

Wat ook zeker niet mag ontbreken in je wasruimte is een droogrek. Als het mooi weer is, dan hang je de was natuurlijk beter buiten. Hiermee kan je energie in huis besparen én je was ruikt lekker fris! Wat wil je nog meer? Als het regent, dan moet je de was wel binnen laten drogen. En een droogrek in de woonkamer, dat ziet er toch niet echt gezellig uit. Daarom is het een goed idee om in je wasruimte plaats te maken voor een droogrek. Heb je een kleine wasplaats? Kies dan voor een uitschuifbaar droogrek dat je aan de muur kunt hangen. 

MADE Essentials Moss 3-laags wasrek, zwart

5. Voorzie een plek om was te plooien

Tenslotte is het belangrijk om een plek te hebben waar je je was kunt plooien. Als je wasmachine en droger naast elkaar op de grond staan, dan creëer je met een mooie plank erboven de perfecte werkruimte. Staan je toestellen op elkaar? Dan is het wellicht handig om elders een plank te voorzien. Je kunt ook kiezen voor een verstelbaar hoekbureau met planken, zoals op onderstaand voorbeeld. Dan heb je een plank én opbergruimte in één! Of wat ook erg leuk is: een serveerkar om de was op te plooien. Bovenaan kan je dan de was plooien en onderaan heb je extra opbergruimte voor spullen. Ontzettend handig, toch?

Lomond verstelbaar hoekbureau met planken, donker mangohout en messing