Dit kun je in de herfst doen om in de lente een betere tuin te hebben

De herfst is een goed moment om terug te kijken op de successen die je in je tuin hebt gehaald en ook de dingen de zaken die niet zo goed gingen. Daarnaast is het de perfecte tijd om de tuin in orde te maken voor volgend jaar. Tuinieren in de herfst is fijner vanwege de koelere temperaturen en minder insecten. De tuin in rust stand brengen, is lang niet zo hectisch als deze wakker te schudden in de lente. Aangezien het nu de perfecte tijd is om je tuin klaar te maken voor de winter en lente, leek het ons tijd voor wat tips hierover. Wij deden een rondje langs experts zoals Geerts en Groenendaal en kwamen met de volgende tips!

Bewaar het laatste van je herfsttuin

Je tuin produceert in de herfst dan misschien geen bloemen meer, maar er zijn nog genoeg zaden en kruidresten over. Verzamel ze nu om je een voorsprong te geven in het voorjaar. Verzamel gedroogd zaad van open bestoven bloemen en groenten. Je kunt het bewaren om volgend jaar te zaaien. Misschien wil je zelfs proberen je vaardigheden uit te breiden met winterzaaien!

Verzamel kruiden, zaadknoppen en bloemen om te drogen. Laat wat bloemen achter voor de vogels, maar begin met het opruimen van je tuin door planten zoals hortensia en duizendblad terug te knippen en eventueel naar binnen te brengen om te genieten van je laatste oogst. Neem nu stekken, voordat de vorst jouw planten in brij verandert. Het is veel gemakkelijker om kleine stekken van planten binnen te halen om te overwinteren dan grote potten met volwassen planten. Bovendien zullen ze volgend voorjaar gemakkelijker buiten kunnen worden gezet.

Schoonmaken

De herfst is een goed moment om schoonmaaktaken van je to-do-lijstje voor de tuin te schrappen. Door minder tijd te besteden aan het kweken van planten, heb je meer tijd om de noodzakelijke schoonmaak van de tuin te voltooien. Maak vogelvoeders schoon om ze gebruiksklaar te maken. De vogels hebben geweldig werk geleverd door te smullen van tuin ongedierte en je de hele zomer een serenade te geven, nu is het tijd om ze aan te moedigen om nog een jaar te blijven. Reinig, schuur en olie tuingereedschap voordat je het voor de winter opbergt. Je handsnoeischaar schoonmaken is minder intimiderend dan je denkt en op die manier kun je veel langer met je gereedschap doen!

Voorbereiden op de lente

De inspanning die je nu levert om de tuin voor de winter klaar te maken, zal je in de lente ten goede komen door het gemakkelijker te maken om de tuin weer op gang te krijgen.

Verrijk tuinbedden met compost of mest

Verspreid gewoon een gelijkmatige laag op elk stuk blootgestelde grond. Het bevriezen en ontdooien in de winter, met wat extra hulp van de regenwormen, zal de grond goed houden als er mest op ligt.

Maak de vijver winterklaar

Maak je klaar om de pomp uit te zetten en de ijsbreker aan te zetten. Vergeet niet om de vijver af te dekken met netten, om de vallende bladeren er buiten te houden.

Houd bomen en struiken goed bewaterd totdat de grond bevriest. Ze lijken misschien slapend, maar ze leven nog. Als je een milde, droge winter hebt, blijf dan het hele seizoen water geven. Dit geldt dubbel voor bomen die dit jaar zijn geplant. Snoei de meeste vaste planten terug. Snoei zieke vaste planten beslist terug en verwijder al het gebladerte en gooi het ergens anders weg dan in de compost.