Tuinoverkapping: 8 ideeën voor ontwerp

Wil je ook bij felle zon op je terras een koel hoofd houden? Wil je je tuinmeubelen en vooral jezelf niet buiten laten staan in de regen? Dan is het tijd om na te denken over een terrasoverkapping! Een terrasoverkapping beschermt jou en je buitenmeubilair tegen vocht bij slecht weer en dient als bescherming tegen de zon in de zomer. Vroeger bestond een terrasoverkapping traditioneel uit een luifel en een met de hand aangedreven paal, maar tegenwoordig zijn er tal van ideeën voor een terrasoverkapping – van goedkope oplossingen tot hoogwaardige, op maat gemaakte varianten. Tuinoverkappingen zijn er in veel verschillende materialen. Je kunt kiezen voor een stevige terrasoverkapping van aluminium, glas of staal, maar ook voor een overkapping van hout of luchtige luifel oplossingen. Sommige terrasoverkappingen kunnen met een paar extra elementen tot een serre worden uitgebreid.

Bovendien kun je kiezen of je een vrijstaande terrasoverkapping verkiest of dat je terrasoverkapping permanent aan de muur van het huis bevestigd moet worden. Zorg er in elk geval voor dat het materiaal van het dak harmonieert met de rest van het huis en de tuin. – En natuurlijk moet je je terrasdak regelmatig schoonmaken, anders maakt de overkapping al snel een onverzorgde indruk.

Laten we gaan – 8 ideeën voor je terrasoverkapping

1. Ontspannen vakantie flair: luifels als moderne terrasoverkapping

Over grote delen van het terras zijn zonnezeilen gespannen. Veel moderne varianten bieden bijna 100 procent bescherming tegen schadelijke UV-stralen. Een luifel van hoge kwaliteit kan het hele jaar door buiten blijven staan en neemt op het terras maar weinig plaats in. Een zonnezeil biedt echter niet echt bescherming tegen harde wind en regen als je ook bij slecht weer op het terras wilt zitten.

2. Altijd populair: luifel als terrasoverkapping

Luifels zijn al tientallen jaren een populaire zonwering voor zowel het balkon als het terras. Terwijl vroeger het klassieke gestreepte ontwerp overheerste, kun je tegenwoordig luifels krijgen van de hoogste kwaliteit stoffen in talloze kleuren. Behalve zonweringen die permanent aan de muur van het huis bevestigd zijn, zijn er ook vrijstaande oplossingen die flexibel in de tuin geplaatst kunnen worden. Hier geldt echter hetzelfde: Als het regent, kun je beter binnenshuis van je koffie genieten.

3. Goed gecombineerd: Tuinoverkapping met binnenzonwering

Een klassieke terras luifel is een beproefde en populaire zonwering, maar helaas geen regenbescherming. Als je je patio echt in weer en wind wilt gebruiken, raden we aan een luifel als binnenzonwering te combineren met een hoogwaardige terrasoverkapping van glas en aluminium.

4. Natuurlijke vormgeving: Houten terrasoverkapping

Een houten overkapping als uitbreiding van het huis past in bijna elke tuin en kan individueel van een dak worden voorzien of creatief worden beplant – hoewel dit geen betrouwbare regenbescherming garandeert. Een houten terrasoverkapping is vaak gemakkelijk zelf te maken. Maar hout heeft van zichzelf ook een zwaar gewicht en is daarom alleen geschikt voor massieve oppervlakken. De onderhouds inspanning voor een houten terras dak is ook beduidend hoger.

5. Stijlvolle bescherming: glazen en aluminium terrasdaken

Een aluminium terrasoverkapping is licht en toch uiterst stabiel. Gecombineerd met een glazen dak en passende binnenzonwering kun je met een gerust hart buiten van een kopje koffie genieten, bij elk weertype. Bovendien zijn met een modern aluminium terrasdak, zoals het Friesland model, allerlei oplossingen mogelijk, waaronder een overhoekse variant. Nog een pluspunt: dankzij het bijna vlakke glazen oppervlak is het terrasdak gemakkelijk schoon te maken.

6. Goedkope oplossing: overkapping van platen of plexiglas

Een moderne terrasoverkapping kan ook ontworpen worden met de klassieke plexiglas of dubbelwandige platen. Het voordeel: ze kunnen met elke onderconstructie gecombineerd worden en zijn goedkoop in aanschaf. Maar het schoonmaken, vooral van de platen, vergt iets meer inspanning, en als het niet goed schoongemaakt wordt, kunnen er snel krassen op plexiglas komen. Als je dit combineert met een glazen schuifwand houdt zorgt dit voor erg veel licht, iets wat erg belangrijk is wat ons betreft. 

7. Terrasdak van dakpannen

Als visueel uniforme uitbreiding van het huis kan een terrasdak ook ontworpen worden met een onderconstructie van hout en een pannendak. Een pannendak is van hoge kwaliteit en biedt in elk geval betrouwbare bescherming tegen regen. Zo’n terrasoverkapping gaat echter gepaard met hoge kosten en kan de woonruimte erachter verduisteren.

8. Terrasdak van houten latten

Een dak van houten latten ziet er heel natuurlijk uit. Het laat veel licht door de voegen en geeft gezellige lichtreflecties op het terras, wat ook de terrasplanten ten goede komt. Maar net als een zonnezeil en een zonnescherm beschermt zo’n houten lamellendak wel tegen fel zonlicht; het biedt echter geen betrouwbare bescherming tegen regen.