DIY: De kozijnen verven in 8 stappen

Kunnen je kozijnen wel een nieuw laagje verf gebruiken? In dat geval is een goede voorbereiding het halve werk. Wil je de kozijnen verven maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan ben je hier op de juiste plek. In deze blogpost delen we acht stappen voor het verven van de kozijnen. Hier gaan we!

De kozijnen verven in 8 stappen

1. Kozijnen verven: houtrot verwijderen

Allereerst is het belangrijk om de staat van je kozijnen te checken en ze te controleren op houtrot. Hebben je kozijnen geen houtrot? Dan kan je naar de volgende stap gaan. Als er wel stukjes van je kozijn verrot zijn, steek je alle rotte delen het beste weg met een beitel. Vervolgens kan je werken met houtrot-stop en houtrotvuller.

2. Kozijnen ontvetten

Voordat je begint met de kozijnen schilderen, moet je deze eerst goed ontvetten. Dit doe je bij voorkeur met een ontvetter en lauw water. Spoel dit na en laat het goed drogen alvorens je naar de volgende stap gaat.

3. Gaten en oneffenheden opvullen

Zitten er gaten of kieren in het kozijn? Dan kan je deze opvullen door ze te plamuren met acrylaatkit. Snij de koker af tot de schroefdraad, draai de spuitmond erop en snij deze schuin af. Het geheel stop je in een kitpistool. Daarna maak je het glad met een smal en breed plamuurmes. Zet het plamuurmes recht op de ondergrond en trek de plamuur met een soepele beweging over de beschadiging. 

Wil je meerdere lagen aanbrengen? Laat de plamuurlaag tussendoor dan goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Als je niet zo veel tijd hebt, kan je met een snelplamuur in een paar uur meerdere lagen aanbrengen. Handig!


Raak niet direct in paniek als je er nog een beetje van terugziet als je klaar bent. Na het schilderen van de kozijnen zie je hier niets meer van terug! Zie je ergens loszittende verfbladders? Verwijder deze dan met een verfkrabber en begin daarna met stap vier.

4. Kozijnen schuren

Het schuren van je kozijn is een belangrijke stap voordat je begint met verven. Let erop dat je het kozijn zorgvuldig schuurt met fijn schuurpapier (korrel 320). Heb je een kozijn met onbehandeld hout? Dan kies je het beste voor grof schuurpapier (korrel 80-120). Hier kan je tevens de beschadigde delen mee wegwerken. Door zorgvuldig te schuren zal de verf straks beter hechten en hoef je de kozijnen minder vaak te schilderen. Neem hier dus zeker voldoende tijd voor.

kozijnen verven in 8 stappen

5. Afplakken met tape

Na het schuren kan je al het stof verwijderen met een zachte borstel en een vochtige doek. Daarna kan je beginnen afplakken met tape. Plak het kozijn netjes af en vergeet hierbij zeker de vensterbank niet. Tip: om de hoeken scherp af te scheuren, kan je een proper plamuurmes gebruiken!

6. Grondverf aanbrengen

Dan is het tijd om de verfkwasten erbij te pakken! Wanneer je het kozijn voor het eerst gaat verven en de oude verflaag er niet meer goed uitziet, kan je het beste grondverf gebruiken. Hierdoor zal de uiteindelijke verflaag beter en mooier hechten. Is de oude verflaag van een geschilderd kozijn nog in prima staat? Dan hoef je niet per se grondverf te gebruiken. 

Laat de grondverf na het verven goed drogen en schuur het hele kozijn nog eens met schuurpapier. Neem het af met water en een beetje ontvetter, en spons goed na met proper water.

7) Kozijnen schilderen

Is alles droog? Dan is het tijd om het kozijn te schilderen met lakverf. Dat doe je het beste met acryllak. Deze lak droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder belastend voor het milieu. Je brengt de lakverf het beste aan met een ronde kwast. Deze kwast kan je een aantal keer afstrijken langs de rand van het verfblik zodat het niet drupt. Zorg ervoor dat je begint met de hoeken en randen. Vervolgens kan je de lange delen van het kozijn verven en creëer je zo weinig mogelijk strepen.

Je verft het beste met lange halen in de lengte van het kozijn. Strijk dit daarna meteen na met een roller. Op die manier krijg je een mooi, gelijkmatig resultaat. Laat de lakverf goed drogen alvorens je de kozijnen voor de tweede keer schildert. Check daarnaast regelmatig de eventuele druppeltjes. Als het nodig is, kan je tussen de verfbeurten door de verflagen nog een beetje bij schuren.

8) Tape verwijderen

Dan rest er je nog maar één ding: de tape verwijderen. Doe dit meteen nadat je klaar bent met schilderen. Indien de verf nog een beetje nat is, voorkom je dat de verf lostrekt. Het is dus belangrijk dat je hier niet te lang mee wacht!

makkelijk kozijnen verven