huis-huren-advies

Yes, je hebt eindelijk je droomwoning gevonden, met een perfecte huurprijs en in een geweldige buurt. Wanneer je dan rond de tafel zit met de huiseigenaar, wil je natuurlijk het beste uit je huurcontract halen. Ga niet overhaast te werk maar stel eerst deze zeven vragen voor je je contract tekent. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan!

1. Huren: wie zijn de buren?

Een eerste belangrijke vraag die je moet stellen is wie de buren zijn. Als jong gezin met een baby wil je bijvoorbeeld liever niet terechtkomen naast een appartement vol met feestende studenten. Vraag dit dus even na bij de huiseigenaar of ga eens met de buren praten. Op die manier heb je direct een beter beeld over de mensen die er wonen. Ga bij voorkeur ook op verschillende tijdstippen langs. Zo heb je ook een beter beeld over hoe het er aan toe gaat in de buurt.

2. Zijn huisdieren toegelaten?

Sommige eigenaars hebben liever geen huurders met huisdieren. Dikwijls vermelden ze al in het zoekertje dat huisdieren niet toegelaten zijn. Toch kan je dit beter nog eens navragen. De verhuurder mag huisdieren niet zomaar verbieden, alleen wanneer de huurwoning niet geschikt is voor het huisdier kan er tegenin gegaan worden. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat een kleine studio niet geschikt is voor een Duitse herder. Bij die regel wordt er ook aan het dierenwelzijn gedacht.

3. Zijn er extra of gemeenschappelijke kosten? 

Vaak zie je de huurprijs in het zoekertje staan, maar komen er uiteindelijk nog extra of gemeenschappelijke kosten bij. Denk aan elektriciteit, gas, water, de lift of schoonmaak. Daarom is het belangrijk om op voorhand te weten wat er precies in de huurprijs inbegrepen is. Op die manier kan je je eigen budget afwegen met de eventuele kosten die je nog hebt.

4. Wanneer wordt de plaatsbeschrijving gemaakt? 

Om te voorkomen dat je later zou opdraaien voor schade die er al was, is het heel belangrijk om voor je intrekt een plaatsbeschrijving op te maken. Deze bevat de volledige opmaak van de huidige staat van de woning waardoor je later vervelende discussies kan voorkomen. Let erop dat de huiseigenaar zich er niet te snel vanaf maakt en bijvoorbeeld ‘alles in goede staat’ noteert. Het is belangrijk dat iedere ruimte in de woning gecontroleerd wordt. Zie je ergens problemen? Informeer dan of deze problemen binnenkort opgelost zullen worden.

5. Loopt het contract automatisch door of niet?

Natuurlijk moet je ook informeren naar het contract zelf. Het is namelijk belangrijk dat je op voorhand weet of het contract automatisch doorloopt of niet. Stel dat je na een bepaalde huurperiode om zoek wilt gaan naar een koopwoning, dan is het wel handig om te weten wanneer je contract automatisch verlengd wordt. 

6. Kan het contract vroeger beëindigd worden?

Stel dat je halverwege je huurcontract plannen hebt om te verhuizen of je hebt opeens je droomwoning gevonden. Dan wil je die geweldige kans natuurlijk niet laten schieten omdat je nog twee jaar moet huren. Overleg met de huiseigenaar wat je in zo’n situatie moet doen. Kan het huurcontract vroeger beëindigd worden of niet?

7. Wat met renovaties?

Tenslotte kan het gebeuren dat je eens wilt schilderen of een verandering wilt doen in je huurwoning. Echter doe je dit best niet zonder de huiseigenaar op de hoogte te brengen. In de meeste gevallen wordt het niet geapprecieerd als je de muren ineens felroze schildert of extra verlichting installeert. Overleg op voorhand wat je mag doen. Als je geluk hebt, steekt de huiseigenaar misschien wel een handje toe!

Zo, dit zijn zeven vragen die je moet stellen aan de huiseigenaar voordat je een contract tekent. Let er ook op dat alles op papier wordt gezet. Mondelinge overeenkomsten werken op dat moment misschien goed voor jullie, maar uiteindelijk ben je daar niets mee. Zet daarom iedere overeenkomst met wat je hierboven besproken hebt op papier.

Door Interieur