Hoe vind ik de perfecte koffietafel?

Voor de perfecte inrichting van de woonkamer is de keuze van de juiste salontafel net zo belangrijk als de keuze van de juiste bank. Maar het aanbod van salontafels is enorm. Om het overzicht niet te verliezen, laten wij u zien waar u op moet letten bij uw keuze, zodat u snel en gemakkelijk de juiste tafel voor uw behoeften vindt.

een salontafel

De juiste afmetingen vinden

De juiste afmetingen voor de salontafel hangen af van uw ruimtelijke omstandigheden, alsmede van de grootte en zithoogte van uw meubilair. In het algemeen moet een salontafel tussen 30 en 50 cm hoog zijn. Lage zwarte salontafels zien er vaak gezelliger uit, maar als u ook aan de salontafel wilt eten of werken, bent u beter af met een iets hoger model. Als u veel waarde hecht aan veelzijdigheid, moet u denken aan een in hoogte verstelbare salontafel. Op die manier kan uw woonkamer in een handomdraai aan de meest uiteenlopende situaties worden aangepast.

De optimale grootte van de salontafel is sterk afhankelijk van de grootte van de kamer en de andere meubels. In grote kamers en tussen uitgestrekte zitlandschappen zien kleine tafels er vaak wat verloren uit, terwijl grotere modellen in kleine kamers vaak visueel te veel overheersen. Als vuistregel geldt dat een salontafel niet groter mag zijn dan een derde tot de helft van de grootte van de bank. De gewenste opslagruimte is natuurlijk ook een belangrijk aspect bij de keuze. Moet de tafel alleen dienen om af en toe een bril en de afstandsbediening op te zetten? Plant u gezellige bordspel avonden met vrienden of eet u samen met het gezin voor de televisie? Voordat u koopt, moet u zich ervan bewust zijn hoeveel ruimte u op de tafel nodig hebt. Bij de planning van de kamer moet ook rekening worden gehouden met de afstand tussen de bank en de salontafel. In het algemeen moet er een afstand van 40 tot 50 cm zijn tussen de bank en de tafel, zodat u comfortabel kunt zitten en er voldoende ruimte is om rond de tafel te bewegen.

De belangrijkste waarden

  • Hoogte tussen 30 en 50 cm
  • Afmeting een derde tot de helft van de grootte van de bank
  • Afstand tussen tafel en bank tussen 40 en 50 cm
  • De ideale tafelvorm voor elke omgeving

Naast de afmetingen bepaalt ook de vorm van de salontafel de stijl van het interieur en de sfeer in de kamer. Ook hier moet de bestaande bank de beslissende factor zijn. Voor kleinere sofa’s en U-vormige woonlandschappen of hoekbanken is een ronde of vierkante salontafel vaak ideaal. Voor langere sofa’s of grote woonlandschappen oogt een rechthoekige tafel visueel harmonieuzer. Dit zorgt er ook voor dat de tafel van overal gemakkelijk te bereiken is.

Als u het liever zonder harde randen doet – bijvoorbeeld om het risico op verwondingen bij kinderen te minimaliseren – maar toch de voorkeur geeft aan een langere tafel, is een ovale salontafel een goede keuze.

5 vragen vóór de aankoop

  1. Past de salontafel bij het bestaande meubilair?
  2. Heb je genoeg ruimte voor de tafel? Volg onze afmetingen checklist.
  3. Heeft u extra’s nodig zoals wieltjes of opbergvakken?
  4. Moet de tafel tegen een stootje kunnen of gemakkelijk schoon te maken zijn?
  5. Moet de salontafel in hoogte verstelbaar zijn?

Welk materiaal is het beste?

Na de afmetingen en de vorm van de salontafel, rest nog de keuze van het juiste materiaal. De meeste salontafels zijn gemaakt van hout, glas, metaal of een combinatie daarvan.

De klassieke en hoogwaardige optie zijn tafels van massief hout, zoals beuken, eiken of grenen. Ze zijn stevig en dragen bij tot een gezellige sfeer. Bovendien is een massief houten salontafel relatief gemakkelijk te onderhouden en hoeft zij slechts om de zes maanden met een onderhoudsolie te worden behandeld. Als u andere houten meubelen in de woonkamer hebt, moet u overwegen een tafel van hetzelfde hout te kopen, zodat uw interieur harmonieuzer oogt.

Als u uw woonkamer echter een moderne uitstraling wilt geven, kunt u beter kiezen voor een tafel van glas en metaal. Door hun transparante tafelbladen ogen dit soort tafels bijzonder licht en helpen ze ook om de aandacht op het tapijt te laten vallen. U moet er echter rekening mee houden dat glas veel onderhoud vergt en voortdurend moet worden ontdaan van stof en vingerafdrukken. Ook kunnen er snel merkbare krassen ontstaan op zo’n tafel, als iemand niet voorzichtig is met een kopje of iets dergelijks.

Een andere goedkope optie zijn salontafels van verschillende soorten kunsthout. Tafels van dit type zijn gewoonlijk voorzien van een hoogglans coating en zijn daarom verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Het is belangrijk dat u zich vóór de aankoop bewust bent van de gebruikte materialen, want er bestaat een risico dat giftige chemicaliën worden uitgestoten, vooral bij spaanplaat van lage kwaliteit. Als u besluit een salontafel van houtproducten te kopen, moet u een model kiezen van zogenaamd massief hout materiaal. Massief hout materiaal bestaat uit gelaagde massieve houten elementen en is, in tegenstelling tot spaanplaat, meestal onschadelijk omdat het minder of geen houtlijm bevat.

De extra’s – welke extra functies zijn zinvol?

Vooral wie met beperkte leefruimte moet werken, moet op zoek naar een salontafel met plank met een paar extra functies. Extra voorzieningen zoals wieltjes aan de tafelpoten waarmee men de tafel gemakkelijk door de kamer kan verplaatsen. Dit is erg handig als u bijvoorbeeld een slaapbank heeft en ruimte moet maken om deze uit te klappen.

Een houten tafel met laden of een glazen tafel met een extra plank op een tweede niveau bieden extra ruimte om tijdschriften en afstandsbedieningen op te bergen zonder ruimte op de tafel in beslag te nemen.

Als u nog meer opbergruimte nodig hebt, kunt u een salontafel in de vorm van een kist overwegen. Hierin kunt u bijvoorbeeld een deken en kussens opbergen, of zelfs uw bordspellen verzameling.

Do It Yourself – zelf een salontafel bouwen

Zelf meubels maken is tegenwoordig erg populair. U hebt misschien wel eens gehoord van de zogenaamde pallet bank, maar een salontafel kan ook gemakkelijk van hetzelfde materiaal worden gemaakt. Instructies voor de productie zijn gemakkelijk te vinden op het Internet en het werk kan zelfs ongetalenteerde mensen beheersen. Als je van de look houdt, maar geen zin hebt in de moeite, kun je ook zo’n stuk kopen bij verschillende online retailers die kant-en-klare salontafels in DIY-stijl aanbieden.