Is het plaatsen van kunststof dakkapellen vergunningsvrij?

Het plaatsen van kunststof dakkapellen klinkt als de ideale oplossing om die donkere, muffe zolderkamer om te toveren in een lichte en fijne ruimte om te slapen, werken of hobbyen. Maar mag dat zomaar? Is het plaatsen van kunststof dakkapellen vergunningsvrij?

Voordat je helemaal enthousiast raakt over de vele kleuren en indelingen die bij een kunststof dakkapel mogelijk zijn, is het belangrijk dat je je verdiept in de regels rondom het plaatsen van kunststof dakkapellen. Over het algemeen geldt:

  • Een dakkapel aan de achterkant van je woning plaatsen is in de meeste gevallen vergunningsvrij. Je verandert hiermee namelijk niet het straatbeeld. 
  • Een dakkapel aan de zijkant van het huis plaatsen mag alleen als je vanuit de dakkapel niet uitkijkt op openbaar gebied en de dakkapel niet aan een openbare weg grenst.
  • Een dakkapel aan de voorkant van je huis plaatsen kan alleen vergunningsvrij als de gemeente geen eisen gesteld heeft aan het bestemmingsplan ter plaatse.
  • Heeft jouw woning een monumentale status? Dan kun je niet vergunningsvrij een dakkapel plaatsen.

Ben je benieuwd of jij een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van kunststof dakkapellen? Doe dan de vergunningscheck!

Vergunningsvrij is niet regelvrij

Dat het plaatsen van kunststof dakkapellen zoals jij het bedacht had vergunningsvrij is, betekent niet dat er ook geen regels zijn waar je aan moet voldoen. Je moet nog altijd rekening houden met het Bouwbesluit. Vraag ook na of de gemeente een welstandsbeleid heeft vastgesteld voor het gebied waar je woont.

Daarnaast zijn er regels opgesteld over op welke afstand de dakkapel van de rand van het dak moet blijven, hoe hoog en lang hij maximaal mag zijn en wat voor type dak hij moet hebben. Een vergunningsvrije dakkapel heeft een plat dak, is maximaal 1.75 meter hoog en wordt op minstens een halve meter van de zij-, onder- en bovenkant van het dak geplaatst. Dat betekent dat de dakkapel maximaal de lengte van je woning minus een meter mag zijn.

Is het nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen voor jouw dakkapel? Houd dan rekening met extra tijd en kosten. Een vergunning aanvragen voor het plaatsen van kunststof dakkapellen is niet moeilijk als je de benodigde informatie bij de hand hebt. Wanneer je een expert in de arm neemt, zal deze alle benodigde informatie zonder problemen bij je aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan Jansma Burdaard, expert in kunststof kozijnen in Friesland. Een expert helpt je van A tot Z en kan je precies vertellen of de dakkapel die jij graag wil vergunningsvrij geplaatst mag worden.