Kamer zonder raam? 8 manieren om een kamer te verlichten

Kamer-zonder-raam

Heb jij een kamer zonder raam en heb je geen idee wat je met die donkere ruimte moet aanvangen? Raamloze kamers zijn een hele uitdaging, zeker in de donkerste maanden van het jaar. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dergelijke ruimtes te verlichten, ook als je geen natuurlijke lichtinval hebt. Wij zetten hieronder alvast acht manieren op een rijtje!

1. Kamer zonder raam: satijnen, zijdeglanzende of hoogglanzende verf

Wanneer je een kamer een nieuw kleurtje wilt geven, speelt de kleur een heel belangrijke rol. In een kamer zonder raam komt daar echter ook de afwerking bij. Je moet op zoek gaan naar een reflecterende afwerking zodat het licht doorheen de kamer kan weerkaatsen. Gebruik daarom satijnen, zijdeglanzende of hoogglanzende verf op de muren. Wil je de kamer zonder raam extra verlichten? Breng deze verf dan ook op het meubilair aan!

2. Kamer verlichten: doorzichtig of blinkend meubilair

Als je liever geen meubels verft, kan je ook nieuwe meubelstukken aanschaffen. Kies bijvoorbeeld voor een doorzichtig salontafeltje, kasten die afgewerkt zijn met een hoogglans lak of een eettafel in RVS. Deze vangen de weinige lichtstralen op en weerkaatsen ze terug in de ruimte. 

3. Een witte basis

Verder is het belangrijk dat je voor een witte basis gaat. Dit is niet alleen mooi, het is ook erg praktisch in een kamer zonder raam. De kleur wit zorgt er namelijk voor dat de ruimte helder oogt en laat een kamer zonder raam lichter lijken. Daarnaast laat een witte basis de andere kleuren beter uitkomen. Kies bij voorkeur één basiskleuren voor je muren en voeg kleuraccenten toe met je accessoires voor een subtiele twist!

4. Spiegeltje aan de wand

Een goede manier om het effect van een raam na te bootsen is door gebruik te maken van spiegels in je interieur. Spiegels creëren meer diepte en laten de kamer zonder raam veel groter lijken. Om direct een effect te zien, zet je een spiegel tegen de muur, recht op de vloer of achter een bank. Hieronder zetten we alvast een paar mooie spiegels op een rijtje!

5. Reflecterende lijstjes aan de muur

Als alternatief voor één grote spiegel kan je er ook voor kiezen om een soort galerij van reflecterende lijstjes aan de muur te hangen. Zo’n overvloed aan reflecterende oppervlaktes zorgt voor een effectieve lichtweerkaatsing. Een galerij is ook flexibeler dan een spiegel. Heb je nieuwe foto’s of posters die je wilt ophangen? Dan hang je er gewoon een paar lijstjes bij!

6. Een laaghangende lamp

Je kunt de kamer verlichten door een hanglamp of kroonluchter nét iets lager dan normaal te hangen. Dit zorgt voor een zachte gloed in de ruimte. Probeer het over een bank, bed of zitruimte voor een extra gezellige en warme sfeer. Gebruik bij voorkeur standaarden waar de lamp blootgesteld wordt, zo verlicht je de ruimte nog meer.

7. Een eyecatcher in de kamer

“Less is more” en dat geldt ook voor kamers zonder raam. Niet te veel toeters en bellen in de kamers dus! Eén eyecatcher in de kamer is ruim voldoende. Dit kan een grote kamerplant zijn, een groot schilderij op de muur of een zwevende open haard. Deze items zorgen voor een open, luchtig gevoel in de ruimte. 

8. Een glazen deur

Een laatste tip voor het verlichten van de kamer is een glazen deur installeren. Op deze manier maak je optimaal gebruik van het licht dat binnenvalt in de aangrenzende kamers met ramen. Bovendien zorgt een glazen deur voor een meer open gevoel in je woning. Wij zijn alvast fan!