Tips voor bij de aanschaf van een duurzame picknicktafel.

De eerste krokussen bloeien alweer tussen de grassprieten door. Tijd om na te gaan denken hoe jij jouw terras klaar gaat maken voor de eerste zonnestralen. Als de temperatuur het toelaat wil je natuurlijk meteen kunnen genieten. Wanneer je op zoek gaat naar een robuuste en duurzame picknicktafel zijn er een aantal punten waar je op kunt letten. Hoe groot mag de picknicktafel zijn? Met hoeveel personen wil je aan stoere tuintafel kunnen zitten? Hoe lang wil je dat de picknickbank ongeveer mee kan gaan? Naar welke kwaliteit hout ga je op zoek? Heb je een voorkeur voor Grenen, Douglas of bijvoorbeeld Padouk?

De grootte van de duurzame picknickbank voor in je tuin

Meten is weten! Het is handig om je eigen zoekopdracht te gaan specificeren. Wat mag de afmeting van jouw tuintafel zijn. Met hoeveel mensen zou je graag in een stoer picknickhuis op het terras willen borrelen? Wat past er eigenlijk in de tuin, de patio of op je dakterras?

robuuste picknicktafel
picknickhuis
duurzame picknicktafel
picknickbank voor in je tuin


Er zijn natuurlijk super veel verschillende modellen. Gemiddeld genomen variëren robuuste picknicktafels tussen de 2 en 3 meter. Aan een stoere picknicktafel van 2 meter kun je met maximaal 6 mensen dineren. Heb je nou meestal meer mensen over de vloer? Ga dan voor een tafel van 3 tot 3,5 meter. Hier kan je met max 10 tot 12 personen aan zitten.

Om te meten of zo’n degelijke picknicktafel wel bij jou in de tuin past zou ik ook altijd rekening houden met genoeg ruimte om de tuintafel heen. Wanneer je met veel mensen aan een duurzame picknicktafel zit is het altijd prettig als iedereen makkelijk in en uit kan stappen.

Welke Houtsoorten zijn nou eigenlijk een duurzame keuze voor jouw robuuste picknicktafel?

Een robuuste picknicktafel aanschaffen, dat doe je niet om er maar een jaar van te kunnen genieten. De kwaliteit en duurzaamheid van een robuuste buitentafel is af te lezen aan de houtsoort die wordt gebruikt. Steigerhout of Grenen gaat bijvoorbeeld niet zo lang mee als Douglas of Padouk hout. Kies dus hout bewust.

robuuste picknicktafel
design picknicktafel
robuuste picknickbank
robuuste buitentafel

Neem bijvoorbeeld deze duurzame picknicktafel voor buiten van Mooimakerij Houtkwadraat. De kwaliteit van deze buitentafel is zeer degelijk en goed bestand tegen weer en wind. Hiervoor gebruiken ze Douglas hout, een houtsoort met duurzaamheidsklasse 3, dat staat voor (bij normaal onderhoud) een levensduur van zo’n 10 tot 15 jaar. Het hout op deze degelijke picknicktafel blijft onbehandeld, zo kan het hout ‘ademen’ en zal het mooi gaan vergrijzen in de loop der tijd. Om de duurzaamheid van deze robuuste picknickbank nog beter te maken kan er gekozen worden voor Padouk hout, dit heeft duurzaamheidsklasse 1, bij normaal onderhoud gaat dit 25 tot 30 jaar mee. Deze houtsoort is van nature hart en vervormd dan ook vrijwel niet. 

Sfeervol picknickhuisje op je terras

Er bestaan tegenwoordig inmiddels honderden verschillende soorten en maten picknicktafels en picknickbanken. Vind je het model van een robuuste picknicktafel nou altijd erg leuk, maar ben je op zoek naar nog wat meer sfeer? Ook daar hebben de mannen van Houtkwadraat over nagedacht. Hun design Tinyhouse² heeft dezelfde duurzaamheid en kwaliteit als bij de hierboven genoemde stoere picknicktafel. Maar dan letterlijk genomen, met een wat meer huiselijke en geborgen sfeer. 

Het leuke aan deze ontwerpen van de robuuste picknicktafels van Houtkwadraat is dat je het design nog een eigen touch kan geven. Je kunt kiezen tussen Douglas of Padouk hout. Het stalen frame wordt ge-poedercoat, waarin de kleurkeuze geheel vrij staat. En het tentdoek, dat gemaakt word van Ten Cate Campshield is ook te verkrijgen in een verschillend aantal kleuren. Voeg er wat leuke hangplanten, vlaggetjes of gezellige verlichting aan toe en de zomer kan beginnen.

Staat jou stoere picknicktafel voor op het terras hier niet tussen? Ook voor speciale wensen kun je bij Houtkwadraat een op maat gemaakte offerte aanvragen