Hoe bloemen mooi houden bij warm weer?

bloemen-mooi-houden-bij-warm-weer

De laatste weken is het heerlijk weer buiten, het zonnetje schijnt en de temperatuur is lekker zomers. Bloemen houden helaas niet zo van die hitte. Je bloemen mooi houden bij warm weer is dan ook geen gemakkelijke opdracht. Met deze tips krijgen ze de verzorging die ze nodig hebben en kan jij langer genieten van je prachtige boeketje!

1. Bloemen mooi houden bij warm weer: zet een schone vaas klaar

Zo kan je de verse bloemen snel in het water zetten. Een schone vaas is heel belangrijk voor de levensduur van bloemen. Bacteriën kunnen er namelijk voor zorgen dat de bloemen ziek worden en ze eerder hun kopje laten hangen. Als het mag, stop de vaas dan in de vaatwasser voor een grondige schoonmaakbeurt. Heb je geen vaatwasser? Maak de vaas dan schoon met water, afwasmiddel en een beetje azijn. Spoel ook goed na met water om resten afwasmiddel en azijn te voorkomen.

2. Bloemen mooi houden in de zomer: snijd de stengels schuin af

Gebruik hiervoor een mesje en geen schaar. Met een mesje zorg je ervoor dat dat de bloemen beter water opnemen. Als je ze gesneden hebt, zet ze dan zo snel mogelijk in het water. Op die manier kan de ‘wond’ niet indrogen. Bij warm weer gaat dit proces nog sneller dan normaal. Snijd om de zoveel dagen een stukje van de stengel af zodat de bloemen langer fris blijven.

3. Zet de bloemen koel

Verse bloemen zet je beter niet op de vensterbank in direct zonlicht. De zon schijnt feller en brand op de bladeren van de bloemen. Zet ze overdag liever op een plek waar ze indirect zonlicht hebben zoals de eettafel of kast. ‘s Avonds en ‘s nachts zet je ze op een frisse plek, zo kunnen ze even afkoelen en recupereren voor de volgende dag. Ook handig om te weten is dat bloemen niet van tocht houden. Zet ze daarom op een beschutte plek als je de ramen en deuren openzet om je woning te verluchten.

4. Ververs dagelijks het water

Dit is echt een must om je bloemen mooi te houden bij warm weer. Door het water iedere dag te verversen, krijgen bacteriën geen kans. Gebruik bij voorkeur lauwwarm water. Te koud water is voor bloemen in een warme omgeving niet zo goed. Zorg er ook voor dat er altijd genoeg water in de vaas zit. Bij warm weer verdampt het water veel sneller en drinken je bloemen een pak meer.

5. Verwijder uitgebloeide bloemen

Zie je een bloem waarvan het kopje naar beneden hangt? Verwijder deze bloem dan. Uitgebloeide bloemen gaan rotten en dat is natuurlijk niet goed voor de nog verse bloemen. Haal de bladeren van de stelen om te voorkomen dat ze in het water hangen en haal afgevallen bladeren meteen uit het water om verrotting te voorkomen. Zorg tenslotte voor extra voeding in het water. Zo kunnen je bloemen een paar extra dagen meegaan!

Zo, dit zijn een aantal tips om bloemen mooi te houden in de zomer. Sommige bloemen kunnen beter tegen de warmte dan andere. Kies bij warm weer voor zonnebloemen, gladiolen, ridderspoor, alstroemeria’s, gerbera’s en scabiosa’s. Daar geniet je in de zomer langer van! Heeft je boeket zijn beste tijd gehad? Je hoeft de bloemen niet meteen weg te gooien. Misschien kan je ze nog gebruiken om zelf bloemen te drogen!