Tips voor een Scandinavische woonkamerinrichting

Een woonkamer in Scandinavische stijl inrichten vinden veel mensen maar een lastige klus. Maar met een paar slimme ingrepen is het creëren van een Scandinavisch interieur gelukkig niet zo ingewikkeld als het lijkt. Hieronder vind je de beste tips om jouw woonkamer in Scandinavische stijl vorm te geven. Maar eerst is het natuurlijk wel handig om vast te stellen wat typerend is voor een Scandinavisch interieur. Belangrijke kenmerken van deze woonstijl zijn onder meer het gebruik van lichte kleuren als een zachte wit variant, lichtgeel of lichtblauw. Ook de kleur groen is duidelijk aanwezig in een Scandinavische woonkamer. Er is sprake van een veelvuldige toepassing van natuurlijke materialen, zoals hout, riet of steen. Het meubilair heeft een strak design. Verder is alles netjes opgeruimd en wordt er in een Scandinavische woonkamer veel gebruikgemaakt van natuurlijk licht.

1. Plaats mooie rolgordijnen voor de ramen

Om optimaal van natuurlijk licht in huis te benutten, is een rolgordijn kopen een slimme zet. Hierbij kun je kiezen voor een enkel rolgordijn kopen, maar ook lamellen of een duo rolgordijn kopen past goed bij een Scandinavische woonkamer. Duo rolgordijnen zijn het meest praktisch, omdat je met dit type rolgordijn de lichtinval perfect kunt afstellen en tegelijkertijd voldoende privacy kunt creëren.

2. Koop typisch Scandinavisch meubilair

Het fenomeen zwevende meubels is een typisch onderdeel van Scandinavische woonkamers. Zwevende meubels zorgen voor een prachtig strakke woonkamer, die er eigentijds en stoer uitziet. Zwevend meubilair heeft enkele interessante voordelen. Naast de prachtige looks van dit soort meubels, zijn ze eenvoudig schoon te houden. Verder zorgen ze ervoor dat het interieur ruimer en groter lijkt. En ten slotte is er enorm veel keuze qua soorten en typen zwevend meubilair.

3. Een strakke vloer met een mooi tapijt

De meeste Scandinavische woonkamers hebben een houten vloer, omdat die lekker natuurlijk oogt. Zorg daarbij voor een mooi, typisch Scandinavisch tapijt. Idealiter bedekt dit tapijt niet de hele kamer, maar een bepaald gedeelte. Zo is het mooi om, als je een open haard hebt, het tapijt in de buurt van de haard te leggen. Ook onder een strakke salontafel komt een Scandinavisch ontworpen tapijt goed tot zijn recht.

4. Maak veel gebruik van hout

In een Scandinavische woonstijl komt, naast andere natuurlijke materialen, veel hout voor. Een prachtig effect geeft het afwerken van een of meer wanden met een laagje hout. Verder mag een fraaie houten tafel, vooral eikenhout is duurzaam, niet ontbreken. En met een of meer rotan of rieten stoelen en voldoende planten en groen complementeer je jouw Scandinavische woonkamer helemaal!