Zwevende meubels voor een heerlijk scandinavisch interieur

Zwevende meubels

Een van de kenmerken van een Scandinavisch interieur is het toepassen van zwevende meubels. Deze winnen steeds meer aan populariteit binnen de nieuwste woontrends. Er zijn allerlei mogelijkheden om zwevende meubels in je interieur in te passen. Laat je bezoek versteld staan van de veelzijdigheid die je met een zwevend meubel kunt creëren.

zwevende meubels
Afbeelding: https://www.pinterest.com/pin/365776800972372993/

De sfeer van een Scandinavisch interieur

In steeds meer woningen vind je hangende of zwevende meubels. Een trend die oorspronkelijk uit Scandinavië komt, waar met name in de grote steden als Stockholm een chronisch plaatsgebrek heerst. Eigenlijk een euvel dat het wonen in een grote stad altijd met zich meebrengt. Hierdoor is het ook voor ons volle landje zeer praktisch. Bovendien heeft het een hoop esthetische voordelen. Het lijkt misschien een beetje een kunstgreep, maar het is verre van dat. Een zwevend meubel in de woonkamer zorgt ervoor dat de kamer ruimer lijkt. Niet alleen optisch: de kamer lijkt lichter en groter, omdat je onder de meubels door kunt kijken en daardoor meer vloeroppervlak ziet. Maar het zorgt daarnaast ook voor een beter gebruik van de beschikbare ruimte door het verminderen van dode hoekjes en het voorkomen van onbegaanbare plekken. Natuurlijk hebben zwevende meubels ook voordelen met schoonmaken, waardoor het eenvoudiger is om je interieur netjes te houden.

zwevend meubel
Afbeelding: https://www.pinterest.com/pin/294845106840942499/

Een stabiele constructie

In eerste instantie denk je bij zwevende meubels waarschijnlijk aan een tv-meubel of een hanglamp. Jarenlang ging het ophangen van meubels ook niet veel verder. Deze meubels werden direct aan de muur of het plafond gemonteerd. Hierdoor is er geen gedoe meer met poten of onbruikbaar geworden ruimte. Inmiddels zijn er veel technieken om meubels te laten zweven. Naast de wandmontage is het bijvoorbeeld ook mogelijk om meubelstukken met kabels aan het plafond op te hangen. Dit lijkt op een ouderwetse hangmat, maar de constructie is natuurlijk een stuk steviger. Het voordeel van deze methode is, dat je niet meer van een wand afhankelijk bent en het meubel overal in de kamer kunt plaatsen.
Voor het installeren van de meubels hoef je niet heel veel kennis in huis te hebben. Het is vooral van belang dat je een beetje handig bent, of iemand kent die dat is. De ophangsystemen worden vaak meegeleverd met het meubel, waardoor je niet alsnog naar een bouwmarkt moet om een en ander in huis te halen. Met een goed ruimtelijk inzicht en een idee over de draagkracht van je muren of plafond kom je een heel eind, en elke klusjesman of -vrouw weet daar wel raad mee.

zwevende meubels in scandinavisch interieur
Afbeelding: https://www.pinterest.com/pin/201395414566069172/

Eindeloze mogelijkheden

Door het ophangen van meubels creëer je meer ruimte op plekken waar dat anders niet kan. Een mooie bijzettafel, een korfstoel of zelfs een bed hang je aan touwen van het plafond. Of je installeert ze bijvoorbeeld met kabels aan een frame met buizen. Ook een wastafel, wandlamp of nachtkastje kan zodanig worden bevestigd, dat het lijkt alsof ze uit de muur groeien. Met de juiste montage zijn de zwevende meubels stevige constructies die niet onderdoen voor de “ouderwetse” methode. En geen hinderlijke pootjes meer waar je tegenaan stoot of met de stofzuiger omheen moet rommelen.