Vintage look met gerecycled hout: duurzaam en goedkoop!

Wie een persoonlijkere, warmere uitstraling in zijn huis wil aanbrengen, hoeft zich niet te beperken tot fotolijstjes, knuffeldieren en kussentjes. Je hele interieur kan uniek zijn, wanneer je het bijvoorbeeld zelf bouwt, of retro meubels een nieuwe kleur geeft. De mogelijkheden zijn oneindig en je krijgt er lol in omdat het bijna niks kost.

Kringloopwinkel als schatkamer

Een huis inrichten. Als je niet beter zou weten, zou je er een enorm bedrag voor apart zetten, of zelfs geld lenen. Een andere mogelijkheid is op vrije dagen lekker een speurtocht te houden langs de kringloopwinkels. Waar je ook woont in Nederland, er zijn er altijd wel een paar in de buurt. Die kringloopwinkels zijn ware schatkamers voor wie niet zoveel geeft om strakke en splinternieuwe meubels. Bij het uitzoeken van huizen valt vaak de uitdrukking ‘daar moet je een beetje doorheen kijken’. Dat geldt ook voor oude meubeltjes en accessoires: je kunt ze een nieuw kleurtje geven of alleen opschuren. Als nieuw zal het er niet uit komen te zien, wel eigenzinnig, warm en apart.

Hout

Je kunt zelfs nog verder gaan: tweedehands meubels uit elkaar halen en het hout een nieuwe kans geven. De fineer- of MDF meubels die bij de meubelgiganten worden aangeboden, zijn misschien wel geinig, maar die heeft iedereen al. Als je je wilt onderscheiden, moet je er soms een beetje moeite voor doen en misschien ben je wel heel goed in het vervaardigen van meubels. Anders heb je vast wel iemand in je kennissenkring die het voor je op wil knappen. Hoe dan ook, met creativiteit en een beetje geduld is een hoop mogelijk.

Keuken en badkamer aanpakken

We leven in zekere zin in een weggooimaatschappij en dat zie je ook terug in ons interieur: hele keukens en badkamers worden gesloopt waar een nieuw laagje verf of wat nieuwe materialen ook al afdoende waren geweest. Jaren ’70-tegeltjes worden bijvoorbeeld weer enorm hip. Heb je de mazzel die ergens op te scharrelen, dan kun je ze zelf (eventueel met behulp van een instructiefilmpje) aan je muur bevestigen. Maar ook het subtiel opknappen van je badkamer met houten jaloezieën of zelfs zelfgemaakte houten meubeltjes, frist de boel al op. En wat te denken van de keuken? Vind je deze lelijk, dan hoeft-ie er niet in zijn geheel uit gesloopt te worden. Het vervangen van alle frontjes door simpel (gebruikt) hout geeft een totaal nieuw en bovendien warm effect. Tip: overal is gratis hout verkrijgbaar. Op bedrijventerreinen vraag je gewoon even of men nog wat pallets over heeft.