groendak

Gemiddeld gezien worden de zomers in Nederland warmer, maar ook natter. Het eerste zagen we in de zomer van 2020 toen we een aantal hitte records braken, het tweede zagen we dit jaar toen grote delen van Limburg, maar vooral ook Duitsland en België overstroomde. Dit zijn allemaal gevolgen van de klimaatverandering. Als er geen verandering wordt doorgevoerd kunnen de temperaturen ’s zomers in de steden in 2050 oplopen tot wel 42 graden Celcius, zo verwacht men… en dit terwijl we pas onlangs temperaturen van boven de 40 graden in Nederland hebben waargenomen. Klimaatverandering is dus zeker iets om bij stil te staan en te kijken of we dit kunnen terug dringen. Als individu kun je dit niet alleen tegenhouden, maar je kan wel je steentje bijdragen. Door een groen dak aan te leggen bijvoorbeeld, zoals een groen dak, of een sedumdak online kopen. Daarnaast kun je jezelf tegen die aankomende hitte beschermen door leibomen kopen en te planten.

Een groen dak is bedekt met een begroeiing, denk daarbij aan mossen, bloemen, bomen en grassen. Hiermee bescherm je je dak tegen erosie, breng je een extra isolatielaag toe en zorg je voor een betere afvoer van het regenwater in jouw tuin. Daarnaast biedt een groen dak een prachtig groen uitzicht, heeft de beplanting een luchtzuiverende werking en bevordert het de biodiversiteit. Met een groen dak werk je dus ook automatisch mee aan een groene toekomst voor mens en klimaat. De uitvoeringen van een dergelijk dak zijn uiteenlopend en de toepasbaarheid is verschillend. Het grootste onderscheid kan worden gemaakt tussen een extensief- en intensief groen dak. 

Wat is een substraatlaag bij een groen dak?

De substraatlaag is de laag die de groei van de vegetatie bevordert en daarmee de basis van het groen dak. Deze bodem kan in dikte variëren en bepaalt daarmee welke planten er kunnen groeien. De substraatlaag vormt voor 80% het waterbergend vermogen van het groendak en daarmee het gewicht. De bovenste laag is de vegetatielaag, de zichtbare laag van het dak. De vegetatielaag bestaat uit diverse beplanting en kann verschillen.

Er bestaan in grote lijnen twee typen groen dak: een extensief- en intensief dak. Een extensief groendak heeft een dunne substraatlaag en wordt afgewerkt met sedumvegetatie. Sedum zijn vetplantjes die goed tegen droogte en vocht kunnen, maar zich niet diep wortelen. Een extensief dak wordt vaak aangelegd op carports, schuurtjes of een uitbouw aan een woning.

Een dikkere substraatlaag

Een groen dak met een dikkere substraatlaag (vanaf 15 cm) wordt een intensief groendak genoemd. Dit type dak is vaak zwaarder belegd met diverse planten en struiken en kan tevens worden gebruikt als dakterras/-tuin. Omdat een intensief dak een dikkere substraatlaag heeft is hij zwaarder in gewicht dan een extensief dak.

Dak minder belast door dunne substraatlaag

Het aanleggen van een extensief dak is een minder zware klus vanwege de dunne substraatlaag en het gewicht van de matten. Tevens is het aanleggen per m2 goedkoper dan een intensief dak. Door de dunne substraatlaag op een extensief dak wordt je dak minder belast, maar heb je ook minder keuze in het soort beplanting.

Hoe dikker het groendak des te meer positieve effecten op milieu en klimaat

Een intensief groendak heeft het grootste effect op de omgeving door de grotere absorptie laag en de meer gevarieerde beplanting. Hoe dikker het groendak des te meer positieve effecten op milieu en klimaat. Een intensief groendak vraagt echter wel meer onderhoud, vergelijkbaar met een ‘normale’ tuin.

Na het aanleggen heeft het groendak weinig onderhoud nodig! 2x per jaar bemesten en eventueel wat onkruid verwijderen is meer dan voldoende om jaren te genieten van een mooi groendak dat het gehele jaar door met de seizoenen mee veranderd. Zo kleurt het dak van groen naar rood en staat het dak in de zomer periode vol in bloei.

Door Interieur