Een hoog plafond: 5 interieurtips

interieurtips hoog plafond

Een woning met hoge plafonds ziet er ontzettend mooi uit. De grote ramen zorgen voor een prachtige lichtinval en de hoogte zorgt voor een heel ruimtelijk gevoel. Echter hebben hoge plafonds ook een nadeel. Zo kan het best een uitdaging zijn om een interieur met een hoog plafond gezellig te maken. Daarom geven we je in dit artikel vijf interieurtips voor het inrichten van een ruimte met een hoog plafond.

1. Verlichting

Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in een kamer. Bij ruimtes met een hoog plafond kan je gebruikmaken van grote, aanwezige lampen die de kamer warm en gezellig maken. Mooie, grote kroonluchters zijn hiervoor ideaal. Deze zien er niet alleen stijlvol uit, maar je kan er de ruimte ook op een subtiele manier mee indelen. Door twee kroonluchters in de woonkamer op te hangen, kan je de ruimte eenvoudig opsplitsen in een zithoek en eethoek. Door de hanglampen hoog aan het plafond te hangen, ziet de kamer er nog steeds ruim uit. Mocht je de kamer juist kleiner willen laten lijken, dan hang je de lampen best wat lager.

verlichting hoog plafond

2. Kunst aan de muur

Een hoog plafond wil zeggen dat je ook hoge muren hebt. Deze muren zijn perfect voor het ophangen van kunst. Het maakt niet uit of je voor één of meerdere schilderijen kiest, kunst aan de muur geeft de kamer sowieso een stuk meer sfeer. Wil je je interieur graag rustig houden? Hang dan alles op ooghoogte. Als je de hoogte juist in de verf wil zetten is het verstandig om de volledige muur te gebruiken. Voor een speels effect kan je verschillende soorten kaders op verschillende hoogtes ophangen.

kunst aan de muur hoog plafond

3. Een accentmuur

En nu we het toch over hoge muren hebben… Wat denk je ervan om één muur in een opvallende kleur te schilderen? Een mooi kleurtje aan de muur werkt altijd om een hoogte te benadrukken en bepaalt – net als de verlichting – de sfeer in een ruimte. Je interieur wordt er meteen een stuk persoonlijker door. En omdat je kiest voor één accentmuur loop je niet het risico dat je interieur te druk wordt.

Een accentmuur bij een hoog plafond

4. Houten balken tegen plafond

Hout zorgt voor gezelligheid en karakter in huis. Houten balken tegen een hoog plafond zijn daarom ideaal. Het kan een bestaande constructie zijn, maar je kan ze net zo goed namaken voor een rustieke uitstraling. Schilder de balken niet als je een industrieel of landelijk interieur wil. Voor een moderne uitstraling kan je de balken wit of zwart schilderen. De houten balken passen dus zowel bij een oud huis als bij een moderne woning.

5. Grote meubels en lange accessoires

Het voordeel aan een hoog plafond is dat je meer keuze hebt op gebied van grote meubels en lange accessoires. In een kamer met een laag plafond komen deze namelijk al snel te lomp en te druk over. In een ruimte met een hoog plafond ben je vrij om met grote kasten en grote kamerplanten te experimenteren. Plaats liever niet teveel kleine accessoires zoals fotokaders want deze geven de ruimte al snel een rommelige indruk.

Daarnaast kan je gebruikmaken van lange gordijnen die tot de vloer komen. Deze creëren een gezellige en huiselijke sfeer. Bovendien zien lange gordijnen er ook chique uit. Witte gordijnen zorgen voor een frisse uitstraling, rode gordijnen geven dan weer energie en warmte. Een donkere kleur maakt de kamer intiemer en minder groot. Om origineel uit de hoek te komen, kan je voor een combinatie van twee kleuren gordijnen gaan zoals op onderstaande foto. Dat ziet er ook prachtig uit!

Grote meubels en lange accessoires