Het gebruik van Portugese tegels en Marokkaanse zelliges in je badkamer

Geschikte tegels voor meerdere ruimten

Het gebruik van Portugese tegels en Marokkaanse zelliges is al enkele jaren aan een opmars bezig in Nederlandse interieurs. Tegels in Portugese stijl of Marokkaanse zelliges kunnen als vloer- of wandtegels toegepast worden om de hal, de keuken, het toilet of een badkamer mee te betegelen. Vooral in de badkamer is het gebruik van Portugese tegels en zelliges van Floorz.nl flink populairder geworden. Maar waarom? Welke voordelen hebben de karakteristieke Portugese tegels en Marokkaanse zelliges? Welke meerwaarde hebben deze tegelsoorten te bieden als je jouw badkamer wilt (re)stylen?

Portugese tegels badkamer FLOWERZ 12 (1)

Wat zijn Portugese tegels en Marokkaanse zelliges?

Onder Portugese tegels wordt een specifieke soort cementtegel verstaan dat handmatig geproduceerd wordt. De techniek achter het maken van tegels is afkomstig van de Moren, een volk in Portugal en Spanje dat dit tegelwerk gebruikte voor paleizen en belangrijke gebouwen. De ingrediënten van tegeltjes uit Portugal zijn zand, water en cement, waarbij de bovenste laag gevormd wordt door poeder van marmersteen, kiezelstenen, aangevuld met speciale duurzame kleurstoffen.

Naast Portugese tegels van Floorz, kun je ook kiezen voor zogenoemde Marokkaanse zelliges voor het decoreren van de badkamer. Zowel de muren, als vloeren en meubels kunnen er fraai mee betegeld worden. Zelliges zijn Marokkaanse wandtegels van klei, die veel in Arabische zwembaden en moskeeën toegepast werden en worden. Ze hebben een sterke bovenlaag van glazuur en zien er qua kleuren en vormen authentiek uit. Net als Portugese tegels worden Marokkaanse muurtegels met de hand gemaakt.

Voordelen van Portugese en Marokkaanse tegeltjes

Siertegels uit Portugal en Marokko hebben als een van de grootste voordelen de enorme kleurschakering die er mogelijk is. De tegeltjes zijn in tal van kleurvarianten beschikbaar en daardoor bruikbaar bij elke woonstijl. Of je nu van een moderne en eigentijdse stijl houdt of van retro dan wel vintage: met Portugese tegeltjes en zelliges kun je je eigen creativiteit de vrije loop laten. Fijn is daarbij dat de tegels ook in uiteenlopende patronen en motieven verkrijgbaar zijn. Veel motieven van Marokkaanse en Portugese tegeltjes zijn lekker retro en verrassend. Vintage en modern tegelijk, dus tijdloze tegels waar je jarenlang mee vooruit kunt. Marokkaanse zelliges tegels zijn minstens even verrassend. Wat bijzonder is aan Marokkaanse tegeltjes is hun warme en intieme uitstraling. Tegeltjes uit Marokko maken een ruimte snel gezellig en sfeervol. Voordelig aan Marokkaanse en Portugese tegels is het feit dat ze in combinatie met vloerverwarming gebruikt kunnen worden. Aan te raden is om de tegels goed te impregneren, zodat het reinigen van de tegels gemakkelijker wordt. Omdat de tegels namelijk niet geheel vlak zijn maar reliëf hebben, is het schoonhouden van de tegelijk niet altijd even gemakkelijk. Bij impregnering wordt het grondig schoonmaken van het tegelwerk een fluitje van een cent!